Stäng
blog-header
juli 11, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare
Melissa McCarthy har en av huvudrollerna i nya Ghostbusters Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Nya Ghostbusters upprör

När den post-apokalyptiska biljakten Mad Max anlände till biograferna var vissa så upprörda att de krävde en bojkott. Det eskalerande problemet med kvinnocentrerade filmer kommer dock inte att sluta med Mad Max. I höst har man det brittiska dramat Suffragette att se fram emot – en film som det säkerligen kommer muttras om på liknande vis som det gjorde kring Mad Max. Och 2016 kommer nya Ghostbusters, som rör upp känslor ett år innan den ens kommit upp på bio.

Inspelningarna av filmen pågår för fullt. Men redan nu har regissören Paul Feig twittrat ut en och annan bild från filmen, senast en på det nya teamet.

Ghostbusters Tweet Feig

 

Nytt är att hela det nya spökjägar-teamet består av kvinnor. Den klassiska 80-talsrullen, omtyckt och älskad av en generation unga killar, ska alltså göras om – med kvinnor. Kvinnor. Vissa personer, tillsynes framför allt män, har funnit detta upprörande och stötande.

En twittrare sammanställde det här lilla bildspelet med män som prioriterade att skådespelerskorna faktiskt måste le mer. Se inte ut som om ni tar ert jobb på allvar tjejer! Glöm inte att ni är kvinnor också.

”Inte sexist men…”

Paul Feig Twitter tweet Politism 3

Och kanske kronan på verket: En man skriver rörande om hur glad hans femåriga dotter blev av att Ghostbusters var kvinnor. En annan man kliver heroiskt in och pekar ut att små flickors glädje över att ha förebilder som ser ut som dem faktiskt är sexism.

Ghostbusters tweet 2

Det här är ingen plötslig reaktion. Snarare är det en ständigt pågående våg av sexism och allmänt förfasande över förstörda barndomar ända sen det offentliggjordes att den nya filmen skulle bryta manstrenden i de tidigare filmerna. Bustle gjorde exempelvis en sammanställning redan i januari över sexistiska tweets relaterat till filmen. Och då bör ändå påpekas att, som Politisms Hanna Gustafsson skrivit om, representationen av kvinnor på film är fortfarande kvar på femtiotalet. Majoriteten av alla filmer är gjorda av män, för män, med män. Kvinnor existerar i periferin i manliga historier.

Ingen har ännu sett filmen. Den spelas till och med fortfarande in. Men precis som var fallet med Mad Max är själva tanken på att kvinnor inkluderas i en maskulikonisk barndomsklassiker tillräckligt för att väcka vrede och bestörtning. Sådan bestörtning att man till och med nekar en ny generation barn att upptäcka och älska samma historier som en själv.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.