Stäng
blog-header
augusti 30, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare
Kesha sjunger "I Shall Be Released" på Dylan Fest, 23 maj 2016, /Laura Roberts/Invision/AP

Möjligt jäv för Keshas domare

Det var för nästan två år sedan, i oktober 2014, som sångerskan Kesha offentligt anklagade sin producent Dr Luke för emotionell och fysisk misshandel, samt våldtäkt. Hon är fortfarande kontraktsbunden till Dr Lukes skivbolag, som är en del av Sony. Förstås ovillig att arbeta med en man hon säger våldtagit henne, har hon inte kunnat spela in någon ny musik. Så sedan dess har Keshas lovande musikkarriär långsamt fallit i glömska.

Kampanjer som #FreeKesha har trendat på sociala medier och kända kvinnor har stött Keshas kamp för att bli fri ett kontrakt hon liknat med slaveri. Men oftast har det varit väldigt tyst. Sony har inte velat lösa henne från kontraktet och hon är förbjuden att spela in musik för någon annan. Enligt Kesha själv skulle det ske endast om hon tog tillbaka anklagelserna om våldtäkt.

I april i år slog domaren Shirley W. Kornreich ner Keshas stämning av Dr Luke i New York. Hon hänvisade till att Kesha misslyckats med att bevisa att händelserna ägt rum, och att om de ägt rum, att de gjort det i New York.

Men nu kommer nya uppgifter att ta ställning till. Kornreich är nämligen gift med en advokat, men inte vilken advokat som helst. Utan Ed Kornreich jobbar på en firma som representerar Sony.

Detta kommer blott en månad efter att Kesha valde att också dra tillbaka sin stämning i Kalifornien. Där hade hon också anklagat Dr Luke för bland annat sexuella övergrepp, misshandel och våldtäkt. Men nu drog hon alltså tillbaka stämningen, med hänvisning till att hon vill göra musik igen.

De nya uppgifterna kan potentiellt förändra saker för Kesha.

Om domaren är jävig kanske alla beslut om Keshas anklagelser rivs upp. I så fall får hon en ny chans i New York.

Vid blotta misstanken om jäv, borde domaren avsäga sig målet. Det behöver inte finnas direkta band mellan henne och Sony. Kopplingen i det här fallet väger dock tung. Även om hennes man inte representerar Sony själv, så är Sony är inget litet skivbolag. Deras affärer kan utgöra en stor del av arbetet för Kornreich firma.

Det innebär att det kan finnas starka, finansiella motiv för Kornreich att det går bra för Sony. Och den PR som det skulle innebära att Dr Luke faktiskt fälls – insikten att de kedjat fast en ung artist vid sin våldtäktsman, är förstås en mardröm för vilket bolag som helst. Även ett så stort som Sony.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.