Stäng
blog-header
maj 13, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare
Australiens Dani Im Eurovsion 2016

Mellokollen: Eurovisions andra semifinal – i gifs

Eurovision tuffar på, som det brukar göra. Under torsdagen var det dags för den andra semifinalen. Finaluppställningen klarnade och det var dags att välja sina sista favoriter inför den glittrande finalen på lördag. Torsdagens tävling innehöll hopp, akrobater, människor i hjul och minst en nakenchock.

Torsdagens semifinal innehöll fler utmanare för att ta hem bucklan till hemlandet. Den första semifinalen innehöll få utmanare till Rysslands sprakande scenshow.

Men desto fler gick att finna under torsdagen. Australien har skickat Dani Im, som imponerade med stark sång medan scennumret imponerade med den futuristiska känslan. De verkade försöka skapa Minority Report-versionen av Tinder.

Eurovision-semi-2-Australien

Australien har en rejäl chans att vinna – på grund av att låten är bra men också för att ingen ogillar Australien. De gränsar inte till ett enda tävlande land, tvistar inte om några autonoma gränsområden och är mest känt för sin höga produktion av surfare. Dock är det enda land som de eventuellt kan få motsvarigheten av grannröster från det före detta moderlandet.

Ett land med fler Eurovision-grannar är Bulgarien, som återvänder efter två års frånvaro och då tog sig till final. Grannen Rumänien kastades ut ur Eurovision i år, men Serbien, Makedonien och Grekland har alla telefonerna redo. Att Greklands tolva är reserverad för Cypern har förr om åren varit givet, men detta enda säkra i en osäker värld skakades om rejält förra året.

Eurovision-Grekland-röstning

Så Bulgarien har kanske chans på en grekisk tolva i år! Inget är omöjligt. Trots Poli Genovas försök att imitera en vägskylt så är Bulgariens låt svängig och medryckande.

Eurovision-semi-2-Bulgarien

Det gäller att stå ut, och detta lyckas Genova åtminstone med. Hon får dock inte gå utomhus i sin dräkt, av risk för att flygplan ska ledas fel och försöka landa på Globen.

Schweiz skickade i år Rykka, en riktigt inbiten rökare.

Eurovision-2016-semi-2-Schweiz

Rykka rykte sig inte till final. Den coola rökeffekten varade inte särskilt länge och kunde inte uppväga en trist låt. Men sätt att söka uppmärksamhet på scen fanns det annars gått om.

Litauen testade med en akrobatisk uppvisning. Det, i kombination med en floppig lugg, fungerade.

Eurovision-semi-2-Litauengif

Slovenien hade också hyrt in en akrobat. Akrobaten snurrade runt på en stång. Oväntat och bättre än Moldaviens breakdansande astronaut. Men inte tillräckligt för att ta Slovenien till final.

Eurovision-semi-2-Slovenien

Israel valde två människor som snurrade i ett hjul i katalogen över ”Oväntade saker att ha på scen”.

Eurovision-semi-2-Israel

Att Israel tog sig vidare berodde nog dock mer på en bra låt än människohjulet. Eller så var det kanske Hovi Stars glittrande diamantprydda skjorta som gjorde susen.

En som nog inte kan utmana om titeln men däremot skapade uppmärksamhet var Vitrysslands Ivan. Inte för vad han gjorde (mer än via en projicerad inspelning) utan för vad han ville göra. Vilket förstås den svenska produktionen inte kunde låta passera okommenterat och oskämtat.

Eurovision-semi-2-Mede-Zelmerlöw-Vargarna

Eurovision-semi-2-Mede-Zelmerlöw-Vargarna-2Eurovision-semi-2-Mede-Zelmerlöw-Vargarna-3Eurovision-semi-2-Mede-Zelmerlöw-Vargarna-4

En klassisk nakenchock a lá svensk Eurovision är nu avklarad. Frågan är hur en nakenchock ska toppas på lördag? Det blir spännande att se. Det är i finalen som allt verkligen händer. Semifinalernas skämt brukar verka tråkigare och glittret lite mindre skinande, när finalen väl drar igång. Det är då SVT toppar budgeten för i år.

Vi ses då!

Vidare till finalen:
Lettland
Georgien
Bulgarien
Australien
Ukraina
Serbien
Polen
Israel
Litauen
Belgien

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.