Stäng
blog-header
mars 13, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Mellokollen: En vinnare är korad

Så var det äntligen dags! Efter alla veckor veckor av besvikelser, triumfer och många kilo ostbågssmulor i de nationella tv-sofforna, var Melodifestivalen framme vid finalen.

Slussarna öppnades, skandalrubrikerna skrevs redan innan och hjärtappen gick varm. Stina Ekblad inledde hela spektaklet med ”Nyårsklockan” i ny tappning.

Melodifestivalen-2016-Final-Ekblad

Den andra delen av programledarduon bestod den här veckan av Youtubestjärnan William Spetz. Där vana artister som Peter Jöback verkat nervösa och saknat timing var 19-åringen nästan helt stabil. Samt rolig. Något man inte varit bortskämd med i årets Melodifestival.

Melodifestivalen-2016-Final-SpetzKanske är Spetz del av SVT:s projekt att fostra en ny Gina Dirawi? Jag kan bara anta att försöken att klona henne, så att SVT kan uppfylla drömmen om att ha en Dirawi i varje produktion, misslyckats. Spetz är plan B.

Den som arrangerade finalen hade gjort det kloka beslutet att skippa de långa sång- och dansnummer som varje delfinal plågats av. I stället bjöds publiken på en live-version av Jonas Gardells schlagerskola.

Likt programledarna har schlagerskolan ibland roat mer – och ibland mindre. Efter att ha kommenterat festivalens skandaler och Dirawis frisyrer var det som rev ner mest jubel en känga till de som blivit upprörda när några ord ändrades i nationalsången.

Melodifestivalen-2016-Gardell

Finalen innehöll allt. Mängder av tidigare deltagare. Charlotte Perelli återkom igen för att sjunga Hero (inte att förväxla med Heroes), en tredjedel av BWO var där och en sjundedel (?) av After Dark.

Av alla bidrag som kunde göra ett återtåg gjorde Brandsta City Släckers det. De som inte synts till sedan 2003, då de gjorde sitt andra och senaste framträdande i Melodifestivalen. Redan 2002 gjorde de sin bejublade hand-koordinations-krävande låt ”Kom och ta mej”.

Melodifestivalen-2016-Brandsta

Måns Zelmerlöw var förstås också där. Han uppträdde med en mer mänsklig version av Heroes.

Melodifestivalen-2016-Zelmerlöw Tomtegubben har blivit en riktig pojke! På en arena som är döpt efter en anti-mobbningsorganisation, känns låtens budskap och inträdet av en barnkör lämpligt.

Så var det äntligen dags. Sverige – vi har ett resultat.

De internationella juryrösterna presenterades. Några vinnarkandidater utkristalliserade sig. Det var de förväntade favoriterna: Oscar Zia, Ace Wilder och den lille Frans. Zia hade förstaplatsen med en poäng efter att juryrösterna räknats. En enda ynka poäng.

När folkets röster presenterades seglade dock Wiktoria upp som en potentiell vinnare, med bara två poäng-poster kvar att räkna. Men det var 17-åriga Frans som fick de flesta av folkets röster. Favoritskapet höll.

Melodifestivalen-2016-Frans

Frans kommer ta sin ”If I were sorry” till Globen i maj. Ace Wilder fick aldrig sin revansch och Wiktorias kroppsprojektor räckte inte ända fram.

Som väntat kommer nu missnöjet hagla och revolutioner planeras. Det kommer sväras att ”Jag tittar aldrig på Melodifestivalen igen”. Då får vi alla komma ihåg Henrik Schyfferts profetiska ord, yttrade för några veckor sedan.

Schyffert-Melodifestivalen-3-fel-låt

Med 12 bidrag i finalen räckte det med 14 % av rösterna för Frans att vinna. Vilket förstås innebär att 86 % av Sveriges befolkning lämnas missnöjda, rentav upprörda, hemma i tv-sofforna. ”Fel låt vann” skall det traditionellt rasas. I tidningar, på Facebook, på Twitter – i alla forum där en åsikt kan ses av andra.

Fram till maj, då Sverige lika traditionellt kommer sluta upp bakom Frans, som vore han kungen själv. För är det inte den bästa låten ändå? Var det inte det vi sa hela tiden? Svenskarna kommer knorra, gnälla och sen ändå tippa Sverige som segrare.

Mellokollen tar en paus till maj. Vi ses i Globen!

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.