Stäng
blog-header
februari 28, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Mellokollen, Deltävling 4: Det är inte 2005 längre.

Så var den här. Deltävling fyra. De sista låtarna i årets festival har spelats. Favoriter kan utses, listor toppas och andra chansen tippas.

I den fjärde deltävlingen var det Sarah Dawn Finer som tog plats bredvid Gina Dirawi. En tidigare programledare och mången deltagare i melodifestivalsammanhang.

Veckans tävling var något av ett eko av Melodifestivalen 2005 (som Mellokollen tog upp redan förra veckan, för det var då Henrik Schyffert gick runt i rumplösa chaps):
Martin Stenmarck och Linda Bengtzing tävlade igen. Jimmy Jansson tävlade inte, men dök upp som låtskrivare. Det hela blev till en parallell som bevisade hur mycket tävlingen faktiskt utvecklats på de elva åren.

Bengtzing tävlade med en låt om en man som inte fattar något och borde göra precis som hon säger, inklusive ”smiska om jag vill”. Hon ackompanjerades av sex betjänter.

Melodifestivalen-deltävling-4-2016-Bengtzing

Den här gången var det just Stenmarck och Bengtzing som var de första som åkte ut. Klassisk Bengtzing-schlager går inte längre hem, som Krista Siegfrids upptäckte för ett par veckor sedan. Det var poppis 2005 men är det inte längre.

Tråkig ballad i polotröja var heller inget som fastnade hos folket.

Melodifestivalen-deltävling-4-2016-Stenmarck

”Ta mig tillbaks” sjöng Stenmarck. Kanske till en tid då allt var möjligt och han till och med kunde vinna hela Melodifestivalen med en låt om Las Vegas. I den här frisyren:

Melodifestivalen-2005-Stenmarck-Las-vegas-2

Dolly Style dök upp i år igen, för att alla tittare under tio år också skulle bli underhållna. I år var de på en berg-och-dalbana.

Melodifestivalen-deltävling-4-Dolly-Style

De lekte sig till Andra Chansen, där de kommer duellera mot Samir och Viktor. I finalen blir det alltså antingen studentflaksbrölande eller färgglatt dockdansande. Men inte båda två.

Mest svängiga låt var Panetoz. De tog sig till Andra Chansen, men låten kommer nog oavsett om den tar sig vidare därifrån eller inte dansa sig in på radion under hela sommaren.

Melodifestivalen-deltävling-4-PanetozMed tanke på den energi Panetoz för med sig vore det synd om de inte fick komma ända till Friends. Mitt i havet av ballader och ensamma sångare på en scen, dränkta i lidande och känslor, kan det vara skönt att bryta av med något svängigt. I Andra Chansen ställs Panetoz mot Molly Pettersson Hammar och hennes powerballad ”Hunger”. Utgången är svårtippad.

Molly Sandén bar favoritskapet inför tävlingen. Med en låt skriven av ”In the club, the club, in the club, the club”- Danny (Saucedo) tygviftade hon sig till final.

Melodifestivalen-deltävling-4-Molly-Sandén

Väl där kommer Sandéns låt dock att hamna i rena Dödens Grupp, tillsammans med flera andra liknande välproducerade powerballader sjungna av unga kvinnor. I delfinalen stack hennes låt ut, men i finalen blir det svårare att stå ut ur mängden. Speciellt om Molly Pettersson Hammar och Isa också går vidare från Andra Chansen. Då sällar de sig till Lisa Ajax och Wiktoria, som också har liknande låtar.

Veckans mellanakt var en hyllning till den mångkulturella festivalen, men också förstås till det mångkulturella Sverige. Klassiska svenska visor sjöngs på flera språk och själva nationalsången sjöngs på scenen. Inte nog med att den heliga svenskheten översattes till arabiska, hebreiska och samiska – några ord i nationalsången ändrades också. ”Dö i Norden” blev ”Dö på Jorden”. Ett tilltag som per automatik genererade tio protest-sidor på Facebook och minst trettio trådar på Flashback om PK-mellons degeneration.

 

Till final: Frans (”If I were sorry”) och Molly Sandén (”Youniverse”)

Till andra chansen: Panetoz (”Håll om mig”) och Dolly Style (”Rollercoaster”)

Bäst: Mellanakten och nationalismen som blev till något annat.

Bäst matchade outfitsen: Martin och David Stenmarck.

Stenmarck 2Stenmarck 1

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.