Stäng
blog-header
mars 6, 2016
Veronica Eneskjöld, bloggare

Mellokollen, Andra Chansen: Finalen hägrar

Melodifestivalen kommer allt närmare den storartade finalen. I går var det dags för Andra Chansen. Den sista möjligheten för några bidrag att ta sig vidare och det sista stoppet för fyra andra.

Vid det här laget har vi sett alla bidrag och shower förut. Men vilka glittrade mest? Vilka satte den där sista tonen som bar dem till Friends Arena?

Programledarduo, förutom Gina Dirawi, var de tonsäkra Ola Salo och Peter Jöback. Båda bar med sig den flärd man kan förvänta sig av musikalstjärnor.

Melodifestivalen följde till punkt och pricka sin nya idé om att de gästande programledarna ska få göra saker de tycker är roligt, men som har väldigt lös koppling till Melodifestivalen. Eftersom det var Bonds 60-årsjubileum sjöng Jöback och Salo ”Skyfall” på scen.

Andra-Chansen-2016-Salo-Jöback

Vackert – men varför? Vad har Bond med Melodifestivalen att göra? Ingen vet.

Andra Chansen är inte Andra Chansen utan – duellerna. Det ska vara lite lagom fejkad aggressivitet och sportmetaforer. Alla ska visa att det är en tävling och att de vill vinna. Det är gester, det är powerposer.

Andra-Chansen-2016-Saraha-ISa

 Andra-Chansen-2016-Dolly-Style-Samir-och-Viktor

Jag förstår dig, Viktor! Det är svårt att låtsas vara arg på tre pastelldockor. I duellen mellan dockorna och de barbröstade fontän-skrålarna var det de senare som tog hem den sista finalbiljetten.

Framför allt ska det vara underförstått att alla är vänner egentligen. Melodifestivalen är utpräglat familjemys. Det finns inte plats för någon dålig förlorare eller tävlingsinstinkt på riktigt. De dåliga förlorarna dyker upp under domedagsrubriker i Aftonbladet dagen efter.

Under årets Andra Chansen var det danslåtar som fick publikstödet. Panetoz steg ned från himlen för att få svenska folket att sittdansa i sofforna.

Andra-Chansen-2016-Panetoz

De duellerade mot Molly Pettersson Hammar. Det var ett ödesdigert möte för Pettersson Hammar, som trots sin stora hunger inte fick ta sig en tugga av finalen.

Precis som Panetoz lyfte Boris René också som förväntat taket. Han fick sådant jubel i arenan att Albin & Mattias tidigt såg sig besegrade.

Andra-Chansen-2016-Boris-Renee

Boris René slog ut de två och tog plats som nummer nio i startlistan i finalen.

Isa slogs sedermera slogs ut av ”Kizunguzungu”, som sjungs på swahili. Det var något förvånande. Isas välproducerade, grandiosa ballad hade ju allt. Det kunde lika gärna skickats av Armenien till Eurovision och ingen hade ifrågasatt det. Men inte ens de rätta låtskrivarna kunde tydligen ge Isa en finalbiljett.

Andra-Chansen-2016-Isa

Detta innebär att startfältet i finalen nu är tunnare på smäktande ballader än vad som tidigare befarats. Hade både Isa och Molly Pettersson Hammar gått vidare hade de sällat sig till de redan finalklara balladerna sjungna av Wiktoria, Molly Sandén och Lisa Ajax. Tävlingen har nu lite mer bredd.

Nästa vecka når turnén således sitt sista stopp. Finalen har 12 bidrag som ska fyras av under två timmars sändning på lördag.

Mellokollen är redo!

 

Startlista för finalen:

PanetozHåll om mig hårt

Lisa AjaxMy heart wants me dead

David LindgrenWe are your tomorrow

SarahaKizunguzungu

Oscar ZiaHuman

Don’t Worry – Ace Wilder

Robin Bengtsson – Constellation Prize

Molly Sandén – Youniverse

Boris René – Put your love on me

Frans – If I were sorry

Wiktoria – Save me

Samir & Viktor – Bada nakna

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.