Stäng
blog-header
juli 1, 2015
Veronica Eneskjöld, bloggare
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Kim Kardashian har rätt att slippa Glastonbury-flaggor

Sexualiseringen och objektifieringen av kvinnor i offentligheten brukar följa vissa tydliga mönster. Så var också fallet på Glastonbury nyligen. En av besökarna på Kanye Wests konsert hade med sig en flagga vars motiv var en scen från den sex-video Kim Kardashian spelade in med sitt ex.

Videoinspelningen och det som skedde på den skedde i samtycke – men den läcktes mot hennes vilja. Flaggan återupprepade därmed kränkningen som det innebär att få se en så pass privat del av sitt liv bli offentlig. Kardashian förnekades sin sexuella agens och kontroll.

När flaggan spreds i sociala medier var det många som var positiva. Som tyckte det hela var ett roligt tilltag. De retweetade, kommenterade och gillade. De konsumerade misogynin som underhållning, på samma sätt som människor ursprungligen reproducerat och amplifierat kränkningen av Kardashian genom att sprida videon bilden på flaggan tagits från.

Genom sin reality-show har Kim Kardashian tagit kontrollen över framställningen av sig själv och sin familj. Hon är framgångsrik affärskvinna och tv-stjärna. Trots detta, eller kanske just på grund av detta, är det oerhört attraktivt att nedvärdera henne. Att reducera alla hennes framgångar till tillfället då hon togs ifrån kontrollen över en av de mest basala aspekterna av sitt liv – rätten till privatliv.

Den som sprider bilden av flaggan med glada tillrop konsumerar inte bara den misogyna förnedringen av Kim Kardashian. De reproducerar också uppfattningen att Kardashian på något sätt förverkat sin rätt till privatliv genom att hon är en kvinna i offentligheten, eller i samband med att videon läcktes. Samt att en kvinnas sexuella historia alltid kan användas mot henne och reflekteras i statusen av hennes man.

Flaggans ”underhållningsvärde” kan endast ses i relation till kränkningen den utgör. Ifall Kardashian och West förutsätts att inte bry sig, försvinner lockelsen både för konsertbesökaren som ursprungligen skapade flaggan – och för de som delar den i sociala medier.

Mönstret som skapas är bekant. Kim Kardashians förnedring fortsätter konsumeras och reproduceras med jämna mellanrum i ”provokativa” nya samhällskommentarer. Om hon skulle protestera offentligt skulle detta bara göra underhållningsvärdet större för de som hyllar flaggans genialitet i sociala medier.

Men flaggan på Glastonbury är inte provokativ eller nyskapande. Produktion och konsumtion av misogyni tar nya former, men det är fortfarande stock-konservativt att hata kvinnor.

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.