Stäng
blog-header
maj 14, 2017
Veronica Eneskjöld, bloggare

Eurovisionfinalen – i gifs

Var det inte bara förra veckan som Måns Zelmerlöw kördes ut naken på scen med endast en plyschvarg för de ädla delarna?

Eurovision-semi-2-Mede-Zelmerlöw-Vargarna-3

Var det inte förra veckan vi konstaterade att Sverige förstås alltid gör det bästa Eurovision och att Petra Mede är den rättmätiga drottningen av Europa?

Nej, det var ett helt år sedan. Eurovision-cirkusen har nått hela vägen till Kiev.

I år hade Sverige skickat Christer Björkman till Kiev, Thomas G:son till Cypern och andra låtskrivare till bland annat Irland, Polen och Kroatien. Allt för att få bekräftat det vi svenskar alltid vet: Vi är Europas glittrande Atlas.

Glitterboorna på och dags att svepa in sig i den mjukaste av nationalismer. Här är gifsen!

Azerbajdzjans låt ”Skeletons” fick knappast den uppmärksamhet den förtjänade. Men scenframträdandet var minnesvärt för de flesta med tanke på att det innehöll en dansande man i ett hästhuvud på en stege. Lika Eurovision-logiskt som alltid.

Eurovision-2017-Azerbajdzjan-hästman

Kroatiens Jacques Houdek verkade ha erbjudits en duett och bestämt sig för att ta båda rollerna själv. Äntligen skulle Houdek få bära den där hälften frack, hälften skinnjacka som legat i garderoben så länge.

Eurovision-2017-Kroatien

Framträdandet var som en enmansmusikal om att ha olika personligheter.

Desto peppigare var Moldaviens Sunshine Project, som inkluderar den youtube-kända Epic Sax Guy. De gjorde inget youtube-fans besviket i år heller.

Eurovision-2017-Moldavien-2

 

Eurovision-2017-Moldavien

Chansen för länder att berätta ”What a wonderful show” värdlandet haft har minskat drastiskt de senare åren. I år var det bara tolvor som delades ut av uppklädda lokalkändisar. Då gäller det att verkligen krama varje droppe av drama ur ögonblicket i rampljuset. I konkurrens med en hund och Markus och Martinus stod San Marinos presentation ut mest.

Eurovision-2017-San-Marino

Australien fick uppmärksamhet i årets tävling, inte bara på grund av låten de skickade. När förra årets vinnare Jamala skulle sjunga fick hon oväntat besök på scenen.

Eurovision-2017-Jamala-moona

Skojaren är dock inte från Australien, utan ukrainare. Hans försök att skapa en internationell incident lyckades inte, även om det förstås är omöjligt att säga hur många upprörda européer som valde bort att rösta på Australien i chocken och förskräckelsen.

Vitryssland avslutade med en romantisk kyss. Rapparen i Rumäniens jodel-duo verkade bli inspirerad. Problemet var att joddlaren i duon inte var med på denna spontana ömhetsbetygelse.

Eurovision-2017-Rumänien

Med rumpvisande, tvångskyss och att programledarna bad varje kvinnlig jurymedlem att ge dem sina telefonnummer, lyckades Kiev med ett inte så beundransvärt hattrick i manlig övertro på bekostnad av kvinnor som försöker göra sitt jobb.

Vann gjorde Portugal genom Salvador Sobral. Han utropade sin seger till en seger för musik med innehåll i en värld med ”fastfood music”. Han gjorde låten tillsammans med sin syster, som också tog scenen till slut.

Eurovision-2017-portugal

Eurovision-2017-Portugal-2

Sobral är lika glad som oss andra över att Portugal lyckats ta en Eurovision-seger. Efter 47 försök och aldrig högre än en femte plats.

Nästa år i Lissabon!

Om bloggen

Veronica Eneskjöld är gif-entreprenör och student av politik och media. En ständigt aktiv twittrare som gif:ar och sammanfattar politik- och samhällshändelser för din skull.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.