Stäng
september 28, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
I dag har SVTs nya serie premiär. Foto: SVT

We can’t do it – en serie om kvinnor som brinner och bränner ut sig

Värk i kroppen, minnesluckor, infektioner och huvudvärk. Och det här att aldrig orka resa sig ur soffan. Det är en del av de symptom som alldeles för många unga kvinnor lever med varje dag, tills de kraschar. SVT Edit och Fanna Ndow Norrby har gjort en serie om unga kvinnors som bränt ut sig, ”We can’t do it”.

Namnet på programmet anspelar på förra sekelskiftets slogan ”We can do it” som skulle visa att kvinnor kan jobba, nu vet vi att det är just unga kvinnor som är överrepresenterade i stress-statistiken. Norrby intervjuar kända människor som bränt ut sig som Nour El-Refai och Michaela Forni. Men hon träffar även gymnasietjejer som bränt ut sig redan vid 18-års ålder. Och det är nog det viktigaste med den här serien, att det kan hända alla.

Vi blir matade med historier om kända människor som varit i en svacka och sedan kommit ut starkare. De skriver böcker eller shower om sin utmattning, och vänder det till en slags framgång. Men genom att träffa både dem och vanliga unga tjejer får vi en rättvis och mörk berättelse om en allt vanligare folksjukdom. En berättelse alla borde ta del av.

– För två år sedan blev jag så sjukt trött att det kändes som att jag slutade fungera. Att jag var helt utmattad på grund av stress fattade jag inte förrän långt senare. Och jag är långt ifrån ensam. Överallt omkring mig rasar unga tjejer.

Alla avsnitt av ”We can’t do it” finns på SVT play från och med idag.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.