Stäng
april 16, 2017
Sara Martinsson, skribent

”Vem drömmer inte om ett piller som kan göra en pigg, balanserad och vacker?”

På systarna Widells insta trängs vittnesmålen om hur HERS förändrar livet. Och vem drömmer inte om ett piller som kan göra en pigg, balanserad och vacker? Problemet är liksom bara… att det inte funkar.

För sex veckor sedan postade Hannah Widell det här inlägget:

Hon och systern Amanda har alltså, tillsammans med Better you Sverige, tagit fram ett nytt kosttillskott. Enligt marknadsföringen är HERS till för den ”aktivt medvetna kvinnans behov”. Läser man närmare på återförsäljaren Lifes hemsida får man veta att:

”HERS är ett lyxigt kosttillskott baserat på bidrottninggelé, pulveriserad rå kakao, vitamin D som bidrar till immunsystemets normala funktion och har en roll i celldelningsprocessen samt magnesium vilket bidrar till att minska trötthet och utmattning. I HERS är fokus att skapa naturliga synergier genom att bara nöja sig med det absolut bästa innehållet både vad gäller kvalitet och effekt.”

Att dechiffrera dessa vagt formulerade meningar och förstå dem som att HERS är något man behöver köpa är förstås nästan omöjligt. EU har lagar kring vad en fabrikant får säga om ett kosttillskott. Det är förbjudet att påstå att en produkt kan förebygga, lindra eller bota sjukdomar eller andra ohälsotillstånd. Inget av detta är dock ett problem för HERS. Hannahs och Amandas fans sköter nämligen den verkligt effektiva marknadsföringen åt dem:

Genom att uppmana sina hundratusentals följare att dela sina personliga upplevelser av HERS har Widell-systrarna regisserat sin egen kampanj, utan att för dens skull göra något fel. De påstår ju inte själva att pms:en, sötsuget eller tröttheten försvinner. Alla vittnesmål om produktens potens kommer från användarna.

Stolt! #hersvitamins Älskar när ni lägger upp fina bilder! Blir så inspirerad.

Ett inlägg delat av hannahwidell (@hannahwidell)

Älskar också att höra era erfarenheter av Hers! ❤ #reklam #hersvitamins @betteryousverige @lifesverige

Ett inlägg delat av hannahwidell (@hannahwidell)

Kommentarsfälten är fulla av frågor från köpsugna fans. ”Går dessa att äta om man haft bröstcancer typ hormonkänslig?”, ” Kan man äta dessa även när man är gravid eller skall man börja direkt efteråt?”, ” Kommer de til Life butikkene i Norge?” och så vidare.

En ensamstående mamma är ledsen för att hon inte har råd. En burk à 60 kapslar kostar 399 kronor. Amanda rekommenderar en tablett på morgonen och en på kvällen, för bästa effekt. Så varje burk räcker i en månad. Det blir typ 4800 kronor per år. Men kanske ändå en värd investering, om den leder till att alla vi stressade, högpresterande, aktiva kvinnor, som Hannah säger, ”orkar fortsätta vara fantastiska”?

Jag tar kontakt med Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, och frågar henne om jag borde ge HERS en chans.

– Den här produkten verkar inte vara kontrollerad av Läkemedelsverket och användning kan därför vara kopplad till risk. Det har hänt tidigare att icke kontrollerade kosttillskott haft allvarliga biverkningar, förklarar hon.

– Dessutom har produkten inte testats i någon studie, och påståendena har därför ingen vetenskaplig evidens. Man tar en risk om man använder okända/icke kontrollerade produkter som det finns många av på marknaden och vissa individer påstår att de kan göra ”underverk”.

Jag vänder mig också till Livsmedelsverket. Där får jag tag i nutritionisten Hanna Eneroth, som tittar närmare på HERS ingredienser.
– Man behöver inte äta det här, säger hon, efter att ha konstaterat att tillskottet är en blandning av näringsämnen, antioxidanter, bakteriekultur samt extrakt från växter och djur.

– Det finns inte stöd för att en komplettering av vanlig mat med vitaminer, mineraler eller antioxidanter skulle vara bra för hälsan för det stora flertalet och jag ser inte några fördelar med just den här kombinationen för någon riskgrupp. Alla livsmedel vi äter är en del av en helhet. Därför är det inte säkert att ett koncentrat av ett livsmedel, till exempel broccoliextrakt, ger samma effekt som broccoli, eftersom till exempel fibrerna och vattnet saknas.

På senare år har försäljningen av kosttillskott och vitaminer ökat. Samtidigt visar studier att friska personer som äter en allsidig kost i de allra flesta fall inte behöver ta tillskott. Att tillföra mer vitaminer när man inte har en konstaterad brist kan tvärtom skapa en obalans i kroppen, och vara rent av skadligt.

Att vissa mår bra av HERS kan ha flera orsaker. Kanske har de verkligen brist på något av de ämnen som finns i kapslarna. Eller så är placeboeffekten extra stor när tillskottet rekommenderas av två älskade mediaprofiler. Hannahs och Amandas framgång ligger ju i mångt och mycket i att de är så härliga att alla vill vara som dem. Lika lyckade, lika smarta, lika populära, lika vackra. Om de tar en tablett och fortsätter vara fantastiska, självklart vill jag också ta den om jag så bara skulle få en promille av deras shine.

Problemet är bara att ingenting talar för att HERS fungerar. Inga bevis vid sidan av anekdoter finns på att den här produkten uppfyller den ”aktivt medvetna kvinnans behov”. Det enda den hittills garanterat gör är tömmer trötta kvinnors plånböcker. Ingen är ju så desperat och beredd att köpa vad som helst som den som mår dåligt. Med HERS kapitaliserar Hannah och Amanda på den sårbarheten.

Sök på Politism.se