Stäng
mars 10, 2017
Margret Atladottir, redaktör
VeckoRevyn.com:s chefredaktör Irena Pozar. Foto: Aftonbladet TV.

VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar stämmer staten

När Irena Pozar arbetade som journalist på Nyheter24 år 2014 utsattes hon för trakasserier i kommentarsfältet till hennes artikel. En person skrev bland annat att ”jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv.” En kommentar som polisanmäldes av Pozar. Mannen fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten.

I dagens Svenska dagbladet skriver juristerna Sebastian Scheiman och Mårten Schultz om beslutet att å Irena Pozars vägnar lämna in en skadeståndsansökan till Justitiekanslern, JK:

”Bristen på rättsmedel för utsatta journalister riskerar att medföra en så kallad ‘chilling effect’ (ungefär ‘nedkylande effekt’) gällande journalisters möjlighet att yttra sig. Men inte bara på deras rätt att yttra sig, utan även på deras direkta önskan och möjlighet att yttra sig. Allt fler journalister och offentliga personer har på senare tid tagit ett uppehåll från sociala medier för att de inte orkar med allt hat som de får fungera som måltavla för.”

Irena Pozars rättigheter har redan kränkts. Även om hovrätten i sin friande dom uttrycker att det finns skäl för att kommentarerna riktade mot henne i fråga borde vara straffbara friades mannen. Att Irena, Sebastian och Mårten väljer att gå vidare med detta är oerhört viktigt för samhällsklimatet i framtiden, och modigt.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.