Stäng
november 18, 2016
Nioosha Shams, skribent
"Skam" säsong två visas just nu på SVT.

”Varför har en norsk ungdomsserie fått hela min umgängeskrets att bli totalt besatt?”

Är man ungefär i min ålder – runt 20-någonting – eller följer folk i min ålder på sociala medier, har det nog varit svårt att undgå hetsen kring serien Skam. En norsk serie som började sändas i september 2015, och som nu nått resten av Skandinavien och till och med andra delar av världen. Plötsligt heter alla på Twitter ”ultrahomse” och kallar varandra ”drittsekk”. Supermysigt.

Serien handlar om ett gäng gymnasieelever i Norge och deras liv, helt enkelt. Kärlek, systerskap, hjärtekross, snefyllor, prestationsångest och allt annat som ryms i ett tonårsliv. Kanske låter det skittöntigt och gjort. Så varför älskar ALLA Skam?

Jag har sett oberäkneliga Twitter- och tumblrkonton dedikerade till Skam. Ungdomar från USA som analyserar dialogerna ur alla perspektiv och är helt sjukt indragna i serien, (lite senare än alla andra, för de måste vänta på att någon översätter till skillnad från oss som kan nöja oss med norska undertexter).

Det speciella med Skam är att det inte bara är ett avsnitt i veckan, utan en hel värld. Varje dag dyker det upp småklipp och bilder på sms-konversationer mellan karaktärerna. Det finns till och med Instagram-konton ”drivna” av karaktärerna, vissa av dem med över hundratusen följare.

Skärmavbild 2016-11-17 kl. 11.53.14

Så, varför har en norsk ungdomsserie med helt okej-ish represenation fått hela min umgängeskrets att bli totalt besatt?

För mig är det som fick mig att fastna för Skam, (såpass att jag såg två säsonger på två dygn), att den är så jävla realistisk. Sällan har jag sett tonårsliv skildras så klockrent som här. Man får återuppleva alla känslor man hade under sin gymnasieperiod, och det är smärtsamt och härligt och beroendeframkallande.

Jag tror att de flesta som ser på Skam kan känna igen sig i flera av karaktärerna. Vi har Sana, den tuffa hijabin som säger det alla tänker men inte vågar säga, med en mjuk sida som ger tittaren fjärilar i magen när den visas. Eva, som drivs av sin identitetskris och sitt behov av att förstå och lära känna sig själv. Noora, den stenhårda feministen som inte alltid lyckas leva upp till sin självbild och Isak som håller allt det jobbiga inne för han är rädd för andras reaktioner. Själv kan jag känna igen mig i allihop.

Hos oss ungdomar finns det ett starkt behov av intryck som är identitetsstärkande, och därför är Skam precis vad vi behöver. Om du har tid över, luta dig tillbaka i soffan, sätt på ett avsnitt Skam och ha det supergøy!

Skam går att se på NRK och allt extramaterial finns här.

Sök på Politism.se