Stäng
mars 8, 2016
Politism, redaktion
Vi är nu framme vid näst sista avsnittet av "Gift vid första ögonkastet". Foto: SVT.

”Väldigt många av oss har blivit helt störda i huvudet av film och tv”

I sjätte avsnittet av Gift vid första ögonkastet blir Andreas Don Juan, och beteendevetaren Maria Helander sakletare. Vid horisonten hägrar det nära förestående löftet om skilsmässa, dit är det bara en vecka kvar.

I avsnitt fem blev Andreas rejält utskälld av samtalsterapeuten Daniella Gordon.

Daniella: Vad gör man för att få en kvinna att bli kär i en?
Andreas: Trevliga, mysiga saker.
Daniella: Som?
Andreas: Ja… jag brukar tända ljus och sådana saker.
Daniella: OM du lägger på lite mer än tända några ljus? Andreas, skärp dig. Vad skulle du göra om du gick in för att uppvakta den här fina kvinnan Nina?
Andreas: Har inte en aning.
Danielle: Nej men fantisera nu! Har du sett filmer, har du sett hur man gör?

Replikskiftet ovan föranleder ett kort åtvervändande till förra veckans bejublade gästspelare: Slavoj Žižek.

Enligt honom är alltså filmen allas vår lärare vad det kommer till hur och vad vi ska åtrå. Vi är inte födda med vissa premisser. Vad vi gillar och tänder på formas i stället av vad vi ser. Daniella Gordon har snappat upp samma tankegång. Hon får det att låta nästan otroligt att Andreas inte vet hur han ska få Nina att bli kär i honom. Har han inte sett hur man gör på film?!

Så den här veckan är det dags för riddaren från Vallentuna att visa vad han kan. Andreas skickar blommor, lagar linsbiffar, langar upp sin kvinna på bönpallen, kort sagt gör allt det där som killar gör på film. Han som tidigare mest har varit sig själv går all in på terapeutens inrådan att bete sig enligt västerländsk romansnorm. Han gör saker som enligt all logik i vår kultur ska leda till att en kvinna bli kär i honom. Och det sjuka är att det funkar! Till och med jag som bara tittar tycker att han blivit lite mer attraktiv. Så djupt sitter föreställningarna om uppvaktning och förälskelse enligt Hollywood-modell.

Väldigt många av oss har blivit helt störda i huvudet av film och tv. Den enda rimliga lärdomen att dra av hela den här episoden är således att vad ni än gör ni som har förökat er: låt aldrig någonsin er avkomma titta på Greys Anatomy!

Medan terapeuten hämtar sina verktyg från filmens värld har beteendevetaren Maria Helander ett helt eget normsystem, vi kan kalla det ”prylnormen”. Som vi minns från avsnittet där paren flyttade ihop handlar ju väldigt mycket om en kärleksrelation i Gift vid första ögonkastets universum om ”saker”. Kan din nya partner acceptera dina ”saker”? Kan du acceptera din nya partners ”saker”? Det är kapitalism maskerad som terapi. Lösningen finns nästan alltid i något som går att köpa.

I veckans avsnitt gör Helander hembesök för att kolla hur paren har det med sina ”saker”. Edvin har tagit med för lite hem till Matilda, säger hon. Hos Andreas känns det bara bra i köket, för där har Nina varit med och köpt lite nya ”saker”. Att fokusera så mycket på prylar förenklar självklart tv-makandet, det är så mycket lättare att filma ett bord än en känsla. Men det understryker också hur SVT genom att välja ut människor med ordnad ekonomi till det här experimentet tror sig kunna komma undan den vanligaste, helt rimliga kritiken mot reality-tv: att den kapitaliserar på människor längre ner i klassystemet.

I Gift vid första ögonkastet, som är lite finare för det är public service, har deltagarna inga problem att köpa allt de kan tänkas sakna.

Hemma hos Eva har Per flyttat ut. Enligt logiken ovan frågar alltså Maria Helander: Var har Eva sitt bröllopsfoto? Kanske är den stenhårda kyla med vilken Eva förhåller sig till sin man så uppenbart otäck även för programmakarna att alla redan på förhand enats om att inte ens försöka prata om hennes känslor. Per säger mer. ”I stort sett varje gång jag öppnade munnen var det fel på något jag sa”, suckar han.

”Jag har rätt mycket folk som kommer och går här som inte är involverade i det här”, säger Eva, om varför hon lagt bröllopsfotot i en hög, bakom soffan.

Det som i början mest verkade vara en riktigt katastrofal matchning mellan den borgliga kvinnan och den oborstade mannen börjar alltmer bara se ut som en riktigt usel casting. Varken Per eller Eva ger intryck av att vara särskilt intresserade av att vara med i det här programmet. Kanske kan de när de här veckorna äntligen har gått åtminstone klappa sig själva på axeln för att de gjort verklighet av åtminstone en av samtidens mest upphaussade relationsdrömmar: den om den lyckliga skilsmässan.

I nästa avsnitt får de äntligen göra slut.

Sara Martinsson

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.