Stäng
mars 15, 2018
Nioosha Shams, skribent
Nioosha Shams.

Våga be om hjälp för din ångest

Ibland försvinner jag. Jo men på riktigt, bokstavligt talat, (ungefär).

Jag försvinner. Jag går runt i en dimma. Går i en park, har bestämt mig för att ta mig ut ur lägenheten trots allt, skitsamma om folk ser. För det är en massa folk runt omkring mig, fint väder och så. Barn som jagar ankor, joggare, någon som är ute med hunden. Men jag kommer på mig själv med att tänka att det där inte är på riktigt. Inget av det här är på riktigt, tänker jag, allt är på låtsas och det är jag med.

Det är en dimma av ångest. Den känns i bröstkorgen, ända ut i fingertopparna, den gör benen svaga. Det värsta är när jag gått och lagt mig med tanken om att det är okej, i morgon när jag går upp kommer den vara borta. Och sen, hur hjärtat faller hela vägen ner till knäna när jag vaknar och inser att den är kvar. Så jag går ut, och det är då jag blir övertygad om att allt är på låtsas. Det är en försvarsmekanism. Ett tillstånd hjärnan glider in i för att klara av den värsta paniken. Det låter läskigt, och det är det.

Men de fattar nu, mina närmsta vänner.

Jag behöver knappt be om hjälp längre. Jag kan säga ”hej, kan du ses” och hon kan svara ”har jättemycket plugg” och jag kan säga ”okej, men om du bara vill ses en kortis sen” och då fattar hon. Då säger hon ”jag kan komma till dig med snacks i kväll och så kan vi ha sleepover”. Och sen är ju allt lugnt igen. Det kan till och med kännas som att den där dimman aldrig hände, den var på låtsas, jag kan vara övertygad om att det inte var så farligt, tills det händer igen.

De flesta jag känner hamnar i liknande tillstånd. Vissa oftare än andra, men de allra flesta känner likadant. Då är det så viktigt att kunna be om hjälp. Det kan vara trevande, genom små hintar, för jag vet: det är inte lätt. Men människorna i ditt liv bryr sig om dig, de älskar dig och vill dig väl.

Om du ber om hjälp kommer du få den.

I början kanske du måste vara tydlig som fan, säga det rakt ut. Jag mår dåligt, jag behöver din hjälp. Men till slut kommer det räcka med ”hej, kan du ses”. Och det är så värt det.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.