Stäng
maj 29, 2018
Sara Martinsson, skribent

”Tretton skäl varför” fortsätter att röra upp känslor

Precis som för ett år sedan har Netflix:s ungdomsserie ”Tretton skäl varför” återigen varit föremål för debatt. I fjol gick amerikanska Headspace, en organisation som arbetar med ungas psykiska ohälsa, ut och varnade för programmet.

Den här våren har diskussionen handlat främst om den skolskjutning som antyds vara på gång redan i säsong ett. I förra veckan valde streamingtjänsten att ställa in ett evenemang i samband med premiären av fortsättningen, eftersom festen sammanföll med det tragiska dådet i Santa Fe.

I takt med att fler uppgifter kommit fram om den sjuttonårige gärningsmannen har storyn i ”Tretton skäl varför” fått en allt mer besvärande underton. Precis som pojken med vapnen i Texas är seriens möjlige gärningsman en utstött, mobbad kille som ser våld som sin enda utväg. Likheterna med verkligheten är för stora för att tittaren inte ska göra kopplingen mellan de båda situationerna.

Attentatets roll i berättelsen är dock märkligt nog inte vad som främst lett till krav på att Netflix ska ta bort serien. I stället är det (SPOILER ALERT!) den våldtäkt som utförs av en av pojke mot en annan pojke som mött de allra mest högljudda reaktionerna. Till exempel gick den kristna intresseorganisationen Parents Television Council i förra veckan ut med följande meddelande:

”We’re issuing a warning about Netflix’s 13 Reasons Why (Season 2) and urging the company to pull the series entirely because of the potentially harmful content.”

Mäns sexuella våld mot andra män skildras extremt sällan på film och TV. När ”Tretton skäl varför” visar det fruktansvärda som händer på skoltoaletten bryter man ett starkt tabu. Detsamma gäller för den sidostory som utspelar sig mellan två homosexuella karaktärer, och som handlar om mäns utsatthet för våld i nära relationer. När protesterna nu kommer försöker PTC få dem att låta som omtanke. Men de är sannolikt snarare sprungna ur homofobi.

Argumentet emot att visa sådant som ”Tretton skäl varför” lyfter fram är oftast att fiktion kommer med en stark smittorisk. Den detaljerade beskrivningen av karaktären Hannah Bakers självmord ansågs upphöja hennes handling till något eftersträvansvärt, och därför skulle den kunna få unga människor i riskzonen att följa hennes exempel. En studie har också mycket riktigt visat att fler ungdomar sökt hjälp för självmordstankar efter att ”Tretton skäl varför” visats.

Men är inte det i så fall något bra?

Produktionen bakom serien har ju hela tiden argumenterat för att deras syfte är just att få fler unga att våga prata om svåra saker. Med säsong två har man tagit alla hänsyn som går för att varna och upplysa tittare. Första avsnittet inleds med att skådespelarna berättar att programmet kanske inte passar någon som mår väldigt dåligt. Informationsskyltar innan och efter påminner om det känsliga innehållet, och länkar vidare till platser där stöd finns. Allt för att hålla liv i ett livsviktigt samtal.

Den som tycker att Netflix hade gjort mer rätt i att inte visa ”Tretton skäl varför” anser i så fall också att tittarna förtjänar att gå miste om all den kunskap som förmedlas vid sidan av handlingen. Att säga nej till ”Tretton skäl varför” är också att säga nej till en yta dit unga människor går självmant och får veta att hjälp existerar.

Så! Vid sidan av det omsorgsfulla arbete som produktionen gjort för att säkerställa att programmets budskap förs vidare är andra säsongen också ett helt vanligt, men otroligt bra ungdomsdrama. De tretton avsnitten är långa och smockfulla av berättelser som vävs in i varandra. För den som har tid rekommenderas att se dem ett och ett, med ganska rejäla pauser emellan. Eftersom nästan samtliga karaktärer från första säsongen fördjupas så enormt här kan storyns omfattning ibland nästan kännas överväldigande. Det samma gäller omfattningen av stenhårda ämnen man väljer att hantera.

”Tretton skäl varför” har fått kritik för detta sitt stora anspråk, pretentioner om en så vill. Men återigen: har kritikerna glömt hur det var att vara tonåring? Stora anspråk och pretentioner är allt vad den åldern handlar om, i alla fall för vissa. I ”Tretton skäl varför” har dessa tänkande, ifrågasättande unga äntligen fått en serie som alltid står på deras sida.

Som inte väjer för mörkret, utan tvärtom tar tittaren vid handen och går rakt in i det.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.