Stäng
maj 21, 2018
Sara Martinsson, skribent
Sosie Bacon som "Skye Miller" i "Tretton skäl varför".

Tjejer som vill ha sex – men som inte får till det

Killar ska alltid vilja ha sex, och tjejer ska alltid få. I två nya tv-serier utmanas den här föreställningen, med mycket lyckat resultat.

Åh, Sosie Bacon! Varför fanns du inte när jag var tonåring? Varför var jag hänvisad till att försöka projicera mina förhoppningar om livet som straight tjej på folk som Claire Danes och Katie Holmes? Tjejer som förvisso var lite alternativa. Men som i slutändan alltid ändå fick killen. Och det fick ju aldrig jag. Var fanns du då, Sosie? Tänk, så som du lånat dig själv till att visa hur kvinnor också kan bli avvisade, du hade kunnat rädda mig! Eller åtminstone varit ett tillgängligt exempel på att jag inte var helt och totalt absolut ensam.

Men nu finns alltså Sosie Bacon! Med sina roller i HBO:s ”Here and now” och ”Tretton skäl varför” på Netflix bryter hon mot den i populärkulturen helt förhärskande bilden av kvinnan som oupphörligt åtrådd. Hennes karaktärer vill ligga med killar, bli älskade. Men varken den sökande medelklasstjejen Kristen i ”Here and now” eller den förtvivlade bohemen Skye i ”Tretton skäl varför” får den typen av bekräftelse de ber om. I stället tvingas de växa som personer på egen hand.

Jag tänker på Sosie Bacon när jag läser Kristofer Ahlströms DN-krönika om varför män inte kan prata om sex. Dels för att hon synliggör bristen på roller på den erotiska marknaden även för kvinnor. Om män bara kan vara krigare eller clowner, kan tjejer fortfarande bara vara, för att tala incel-ska, ”Stacys” eller ”Beckys”.

Dels för att hennes karaktärer ju trots allt ändå möter killar. Och att dessa också tillåts röra sig utanför ramarna på ett väldigt befriande sätt.

Kristen dejtar Navid, som i hemlighet älskar att sminka sig och bära slöja. Hon faller för honom för hans normbrytande. Försöker få honom i säng, och lyckas också först. Men sen får Navid kalla fötter. För den som tittar blir det väldigt uppenbart att han tycker att allt gått för fort. Den fysiska närhet som en kille alltid i första hand ska söka är för honom känslomässigt komplicerad. Genuskontraktets roller blir mellan de båda tonåringarna ombytta.

Skye i ”Tretton skäl varför” har en på helt andra sätt annorlunda relation med sin kille, seriens manliga huvudperson Clay. Han säger att han älskar henne. Att han vill ha sex. Men varje gång något sådant ska hända mellan dem får han kalla fötter. I en särskilt skör scen får vi se honom hopplöst försöka få tillbaka ståndet, vars plötsliga frånvaro Skye tar personligt. Clay väljer till slut att följa rösterna i sitt huvud, snarare än att bygga en verklig relation med Skye. Han är en tonårskille som säger nej till sex, trots att det ska vara allt han vill ha och trots att han har oändliga ligg inom räckhåll.

Navid och Clay är förstås påhittade personer. Men bara att de finns på TV är ett tecken på att allt fler ser behovet av en större mångfald även vad det kommer till mansrollens förhållningssätt till sex. Och då inte i första hand för kvinnornas skull, utan för männens egen. För de här killarna är ju inga losers. Tvärtom. Navid tar sin mamma och flyttar från stan när hans pappa flippar ur. Clay är själen i hela ”Tretton skäl varför”. Hans är hjälterollen, som drivs av en djup känsla för rätt och fel.

Långsamt börjar även maskuliniteten förändras, röra sig bort från den plats där grabbar inte pratar om sex och inte visar känslor. Navid och Clay visar på sätt att vara kille som också är bra. Faktiskt till och med överlägset den version som normen predikar. Antagligen är min generations män lika rökta på området som jag känner mig som kvinna.

Men med så här bra exempel att titta på finns gott hopp för alla yngre.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.