Stäng
juni 22, 2017
Sara Martinsson, skribent
Corinne Olympios. Foto: Jordan Straus/AP/TT

Slutshaming och övergrepp i ”Bachelor in paradise”

Efter en ”egen utredning” förvandlades övergreppet i Bachelor in paradise till ”ingenting”.

Medan kvinnan beskriver sitt liv som en ”mardröm” är mannen nu välkommen tillbaka. Hur står det egentligen till med människosynen i världens största dejtingsåpekoncern?

Till och med svenska medier har de senaste veckorna rapporterat om Bachelor in paradise. Konceptet går enkelt förklarat ut på att gamla deltagare i The Bachelor och The Bachelorette möts på en strand i Mexiko. I en Paradise Hotel-liknande plot förväntas de där bilda par med varandra. Redan innan avresan ombeds de tala om för produktionen om de spanat in någon särskilt het medverkande i de tidigare säsongerna. I så fall ser producenterna till att para ihop den ena med den andre.

De kan även se till att föra samman folk som de själva tror skulle kunna skapa dramatik. Så lär fallet ha varit med Corinne Olympios och Demario Jackson. Att de hamnade i en pool tillsammans den fjärde juni ska i mångt och mycket ha varit producenternas verk. De båda skurkarna från varsin säsong av originalserien borde, med hjälp av en hel del sprit, rimligtvis kunna göra bra tv även som duo.

Faktum är att man försökte sig på precis samma sak i fjol, med två andra värstingar. Redan under första kvällen sågs Chad Johnson, efter ett avancerat, svårt berusat poolhångel, hota att slänga Lace Morris framför en buss. The Chads sorti ur serien är också sedan dess något av en klassiker.

Men ihopparandet av Corinne och Demario blev alltså inte lika tv-mässigt. Pådrivna av alkohol i mängder hamnade de båda visserligen i poolen. Men sedan går versionerna i sär. Demario har berättat om en situation där hans nya ragg helt enkelt placerat sitt könsorgan i hans ansikte, varpå han tagit detta som en invit till att utföra oralsex. (För ännu mer grafiska detaljer, läs till exempel TMZ).

Corinne däremot minns ingenting. En källa i produktionen har dock beskrivit hennes tillstånd i poolen som ”lealöst”. Hon ska upprepade gånger ha sjunkit under vattnet, medan Jackson, utefter sin på grund av berusningen begränsade förmåga, ska försökt ha samlag med henne.

Corinne har inte anmält Demario för något. Däremot har hon gjort ett uttalande där hon beskrivit sig själv som ett ”offer”, som just nu lever i ”en mardröm”. En upplevelse som hon nog kommer att få dras med en längre tid, dessvärre. För efter att inspelningen av programmet avbrutits sedan en produktionsmedlem påtalat att något mellan Corinne och Demario inte gått helt rätt till har Warner bros., som äger sändande ABC, gjort en egen ”utredning”. Nu har slutsatsen presenterats. Och inget farligt eller fel har hänt. Produktionen och samtliga medverkande har rest tillbaka till Mexiko. Enligt källor har även Demario Jackson ombetts återvända till paradiset.

För den som följt diskussionen bland fansen är det här ett ganska väntat utfall. Få personer är så hatade bland (de amerikanska) tittarna som Corinne Olympios. Jag vill inte återge orden jag läst om henne de senaste veckorna. Vad jag kan säga däremot är att jag hade ingen aning om att så till synes välartade kvinnor kunde skriva så sjuka saker om en för dem okänd människa. Jag har fastnat på alla dessa hatares personliga profiler på Facebook. Tittat på bilder på deras familjer. Försökt få ihop deras fina liv med det våldsamma förakt de uttryckt mot en deltagare i en dokusåpa. Jag fattar, helt ärligt, ingenting.

Men ja, fansen har alltså inte trott på Corinnes version. De vet vad hon går för efter att hon under förra säsongen av The Bachelor öppet och högljutt försökt få huvudpersonen Nick Viall att ligga med henne. Corinne är en slampa. Hon bjöd ut sig till Nick. Hon hånglade sig igenom nästan hela den manliga BIP-casten. Hon kan alltså inte vara ett offer. Och om något verkligen skulle ha hänt så får hon väl skylla sig själv.

Bachelor in paradise omsätter mångmiljonbelopp. En inställd säsong skulle sannolikt få ekonomiska konsekvenser långt utöver de pengar som gått rakt i sjön för det hittills inspelade, i så fall osända, materialet. Att Warner bros. egen ”utredning” visar att inget hänt är alltså knappast någon skräll. Priset för Corinnes värdighet är långt lägre än det för en nedlagd serie. I all den sammanlagda vidrigheten är beslutet att återuppta inspelningen ändå inte helt omöjligt att förstå.

Varför Demario prompt ska tillbaka är däremot verkligen obegripligt. Om så bara en promille av tvivel återstår kring huruvida han utnyttjat Corinne i en sårbar situation borde han givetvis inte vara välkommen. Att öppna famnen för honom är det samma som att säga att man väljer hans version. Det samma som att säga att en man alltid är mer pålitlig än en slampig kvinna. Bachelor-franchisen, som nu i veckan också fått en färsk rasismdebatt på halsen, har uppenbart svårt att hantera frågor som handlar om människors lika värde.

Det är oroväckande inte minst med tanke på att dess självpåtagna uppgift är att skapa kärlek. I stället verkar man just nu snarare bara göda hat.

 

Ps. Otroligt mycket mer finns att läsa om den här affären, eventuella rättsliga konsekvenser, vem som har anlitat advokat till vad, osv. Nya uppgifter kommer också hela tiden, varför det kan vara ganska svårt att hänga med. För dig som vill fortsätta hålla koll rekommenderas Bustle.com som en bra källa till snabba nyheter.

 

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.