Stäng
mars 9, 2017
Sara Martinsson, skribent
"TIllsammans med Strömstedts har premiär på TV4 i kväll."

”Skvaller deluxe” när Tillsammans med Strömstedts har premiär

Varför säger man ”samtal” när rika kändisar pratar ligga i tv, men skräp när okända ungdomar gör samma sak?

TV4:s nya satsning Tillsammans med Strömstedts är redan innan kvällens premiär ett av vårens mest omkramade tv-program. Mediaintresset är stort och hyllningarna har redan börjat komma. ”En klockren fullträff för TV4!”, skriver till exempel Jan-Olov Andersson, nöjesreporter på Aftonbladet med omvittnat gott omdöme.

Under sex veckor nu ska Jenny och Niklas Strömstedt möta lika många, lika kända par för att tala om relationer och kärlek. Utgångspunkten definieras av Nyhetsmorgon-profilen i inledningen av första programmet:

– Både Niklas och jag tycker att relationer är meningen med livet.

Ingen som någonsin lärt känna henne via tv-rutan eller Niklas via hans musik kan misstänka påståendet för att vara annat än äkta. Det samma gäller parets intresse för psykologi. Bland svenska kändismakar finns få vars blotta uppenbarelse lägger grund för så många febriga fantasier om underbara parmiddagar som Strömstedts. Man vill liksom bara… prata med dem. Till sent!

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt får göra just detta i första avsnittet av Tillsammans med Strömstedts. Tittaren får följa med hem till det omsusade parets sörmlandsherrgård. Bygget är milt sagt lyxigt. Här finns sportbilar, motorcyklar, hästar, hundar, barn. Husägarna tar vant emot besökarna, som de inte känner men ändå beter sig som bästa vänner emot. Kamerornas närvaro gör förstås sitt. Men här finns också den där grundmurade gemenskapen som endast svenska kändisar kan känna med varandra. Micke och Niklas mekar med en moppe. Spelar fotboll med sönerna medan Jenny och Sanna roat tittar på. Helvete vad hårt Igor skjuter.

Herrgårdsmyset blandas upp med klipp där Strömstedts själva går i ”parterapi”. Inom citationstecken, för klippen hos psykologen fyller i programmet mer funktionen av klassisk reality-synk. Sådant som inte går att säga i dialogen berättas hos terapeuten.

Men den viktigaste effekten av att välja terapisoffan som motor för berättelsen är att den understryker vilken samhällsklass tittaren har att göra med.

Som om det materiella överdåd man möter hemma hos Lundell/Persbrandt inte räcker för att man ska fatta vilken sort man har att göra med slänger produktionen dessutom in denna omisskännliga markör för högt intellektuellt kapital som att kunna unna sig och sin relation en egen kärlekscoach är. Vi ska verkligen se att Tillsammans med Strömstedts är känslogegga för de lite finare, smartare, vuxnare. Till och med grafiken bygger på ett typsnitt av klassisk karaktär. Ett sådant man tycker passar perfekt om man läst till exempel böcker.

Och inte för att det är något fel med något av detta. Som Jenny Strömstedt sa till Aftonbladet:

– Nästan alla strävar efter en nära, välfungerande och kärleksfull relation.
Kända människor med mycket pengar och bildning måste så klart också få prata om känslor. De är (typ) lika intressanta som alla andra. Det som skaver är inte att programmet som sådant finns till, utan hur allt från presentationen till mottagandet skiljer sig så radikalt från andra serier i genren. När folk i vanliga fall blir filmade när de bara lever, med förhoppningen att de ska säga något kul, gärna om kärlek eller ännu hellre sex, brukar det kallas dokusåpa. Tillsammans med Strömstedts ser ut som ett program som skulle dö hellre än att få den etiketten.

Så när unge, okände Kista-killen Adde Adinatoor hojtar om att jappa gäris i Ex on the beach är den allmänna konsensusen att det vi ser i rutan är ”skräp”.

Men när rika kändisar som Micke Persbrandt sitter och ylar om hur mycket han älskar att ligga över en bättre middag, då är det ”samtal”. I bästa fall ”Skvaller deluxe”.

Det kulturella kapital som sitter klistrat vid Strömstedts och de par de kommer att möta under säsongen garanterar att innehållet kommer att behandlas och bedömas som kvalitet. En Dramaten-skådis och en gammal popstjärna kan sitta och fnissa om sex utan att någonsin lämna sin trygga sida på spelplanen.

Men skalar man bort exakt allt annat så finns egentligen bara en sak som skiljer Tillsammans med Strömstedts från andra dokusåpor: saldot på de medverkandes bankkonton.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.