Stäng
juni 16, 2015
Politism, redaktion
Ylva Fogel, Jasmine Gustafsson, Ulrika Forsberg, Natalie Andersson och Saga Scott. Foto: Fredrik Persson/TT

Skräp-tv-guiden del 1: ”Paradise Hotel ger mig något”

Jag har fått i uppdrag att recensera nutidens stora reality-serier! Hurra.

Men vänta! Är det feministiskt, politiskt och socialt korrekt, på sin plats, enligt allt moral rätt och riktigt att förlusta sig med det som i folkmun kallas skräp-tv? Det finns några olika sätt att se på det.

Svar ett: Nej, men orka bry sig.

Svar två: Ja, och fuck alla er som inte fattar.

Svar tre: Ska vi fundera på vad vi tycker är usch-usch-omoral i de här tv-serierna? Ungdomar som förtär alkohol, hånglar, bråkar, blir arga, och uttrycker känslor? Jag tillhör inte gänget som tror att party kommer att leda till samhällets, kulturens och intellektets förfall. (Massiva miljöförstörande utsläpp, nazismens framfart och idiotiskt förhållningssätt till nationsgränser ligger bättre till.)

Är det den påstådda dumheten deltagarna i tv-serierna besitter som gör dig provocerad? I sådana fall är du välkommen att hoppa av din höga häst, lämna elitismen och klassföraktet i dörren och komma in i värmen här.

Några tycker att det är osoft att titta på de här serierna för att tjejer behandlas dåligt i dem av vidriga killar. Och det ligger ju något i det. Jag tänker dels är reality-tv väldigt heterogent, där vissa serier verkligen ligger i framkant i hur de framställer tjejer och killar. Och dels att om det nu är så att vissa killar är svin, är det inte desto viktigare att vi är där och hejar på våra systrar då?

Dokusåpor kretsar kring relationer, möten och människor. Riksviktiga grejer som tjejer generellt är otroligt mycket mer intresserade av och duktiga på. Ska vi fundera på varför vi nu och alltid i historien har tyckt att det kvinnor engagerar sig i är anti-intellektuellt trams?

BONUS! Test: har du fördomar om dokusåpor? Brukar du slänga ur dig åsikter om dokusåpor utan att ha tittat? Om du har fler än ett Ja: JA! Du har med all sannolikhet fördomar. Men tare piano, Hanna är här för att guida dig till den bästa reality-tvn. Först ut är storsuccsen Paradise Hotel:

Paradise Hotel
Eftersom min högsta dröm är att få vara med i Paradise förstår jag att mitt omdöme skulle kunna vara en aning fläckat. Men helt objektivt: Paradise Hotel är genialiskt. Unga vuxna, ett paradishotell och ett uppskruvat socialt spel som sätter fingret på något allmänmänskligt. Men framförallt: fantastiska människor. Vi kollar inte på Paradise för att håna, utan för att vi uppriktigt bryr oss om våra favoriter och hoppas att det ska gå bra för dem. Storfavoriterna de senaste åren är såklart:

Aina Lesse

“Det är ingen av oss som är så… jättesmart.” Eventuellt mest älskvärd i svensk tv-historia.

Paulina ”Paow” Danielsson

paow

“Jag borde kanske skämmas mer än vad jag gör men jag gör faktiskt inte det”.

Saga Scott

saga

Envis och tjurig, men också rolig, tuff och kompromisslös. Älskar hur hon uttrycker sig.

Jasmine Gustavsson

Både kaxig och varm. Hennes prutt-dans är helt underbart dålig.

“Spelet” går ut på att par ska välja varandra i en ceremoni. Varje vecka är det en för många av ett kön, och den som inte blir vald över en annan måste åka ut. Man måste alltså lita på att den du väljer oavsett twist kommer att välja dig tillbaka. För att bli vald måste du som på vilken marknad som helst vara attraktiv: du måste kunna lova både att både vara rolig att ha kvar i huset en till vecka och vara trofast mot din partner. Alternativt ser du till att bli så omtyckt av gruppen att det sociala straffet för att ta ut dig skulle bli för dyrt. Spännande och psykologiskt.

saga-ut

Kristian tvingas välja mellan Paow och Saga

Produktionen slänger in helt oförutsägbara moment som rättshaverister får stressutslag av. Vissa deltagare åker ut och kommer tillbaka fyra gånger på samma säsong, medans vissa får lämna utan en ärlig chans. Det får man bara köpa och hänga med på åkturen, antar jag.

Det intressanta med Paradise är att det är så på riktigt. Jag tror på deltagarna varje gång de skrattar, dansar, funderar och tjafsar. Det finns en ren livsgläde i Paradise Hotel och det ger mig något.

png;base64994346604eece40e

Saga och Paow provar att ligga i en kista och garvar åt det efteråt.

png;base64875f0035199467da

Festerna avslutas ofta med bad i poolen och dans i bara undies.

Nästa säsong av Paradise Hotel sänds i höst på TV3.

Hanna Lidström

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.