Stäng
november 1, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör

Skönhetstävlande uppmärksammar våld mot kvinnor i stället för kroppsmått

Skönhetstävlingar brukar sällan kopplas ihop med feminism och motstånd. Men i söndags visade kvinnorna i tävlingen Miss Peru på motsatsen. De blev ombedda att gå fram och uppge sina kroppsmått, men levererade i stället siffror på våldet mot kvinnor i Peru.

Här är några exempel:

”Mitt namn är Melina Machuca, jag representerar Cajamarca, och mina mått är: mer än 80 procent av kvinnorna i min stad är utsatta för våld.”

”Mitt namn är Camila Canicoba och jag representerar Lima. Mina mått är: 2202 rapporterade fall av kvinnomord de senaste nio åren i mitt land.”

Och vinnaren av Miss Peru, Romina Lozano, levererade de här siffrorna:

”Jag representerar Callaomy och mina mått är: 3114 kvinnliga offer för trafficking fram till 2014”.

Temat för hela tävlingen var just att belysa våldet mot kvinnor. Samtidigt som #metoo blivit uppmärksammat här, har #NiUnaMenos som startade 2015 i Argentina spridit sig till flera länder i Sydamerika. Syftet är att uppmärksamma och hindra den negativa utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor. Nu har protesterna även nått skönhetstävlingarna. Och oavsett vad man tycker om skönhetstävlingar får man glädjas åt de sammanhang där våld mot kvinnor uppmärksammas. Oavsett om det är under hashtag, en krönika eller en skönhetstävling.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.