Stäng
augusti 9, 2018
Sara Martinsson, skribent
Becca Kufrin, årets Bachelorette, valde till slut den kritiserade Garrett Yrigoyen. Foto: Paul Hebert/ABC/AP

Skandalerna kan bli dejting-TV:ns död

De senaste månaderna har tre deltagare från ”The Bachelorette” avslöjats som riktigt dåliga killar.

Programledaren Chris Harrison brukar alltid säga att nya säsongen är ”den mest dramatiska hittills”. Becca Kufrins jakt på kärleken var möjligen inte så spännande i själva TV-rutan. Men vad det gäller den mediala uppmärksamheten kring årets omgång är påståendet närmast en underdrift.

Knappt hade premiären hunnit sändas i våras innan den första skandalen avslöjades. Garrett Yrigoyen, den hemmakäre flugfiskaren som fick Beccas ”första intryck”-ros, hamnade på nöjesmedias radar när det uppdagades att han hade gillat en mängd Instagram-poster med rasistiskt, sexistiskt och transfobiskt innehåll. Bland annat tycktes Yrigoyen skrattat gott åt hånfulla inlägg om pojkar som sminkar sig, Caitlyn Jenners könskorrigering och offren vid skolskjutningen i Parkland.

Yrigoyen gick snabbt ut och gjorde avbön, till ganska svalt mottagande. Turligt nog för honom dök nästa skandal snart upp, och skiftade publikens fokus från honom till den nigerianske gentlemannen Lincoln Adim.

Han visade sig nämligen ha ett åtal om misshandel och sexuellt ofredande emot sig, något som produktionen alltså helt hade missat under castingprocessen. Först när domen föll 21 maj nådde omständigheterna offentligheten. Kritiken mot ABC, som sänder Bachelor-franchisens program, lät självklart inte vänta på sig. Att åtalade sexbrottslingar tillåts uppvakta kvinnor inför miljonpublik är onekligen uppseendeväckande.

Särskilt som att det nu kommit fram att inte Adim utan även en annan av Becca Kufrins killar är under utredning för sextrakasserier. Den senaste veckan har uppmärksamheten riktats mot den hårfagre stuntmannen Leo Dottavio.

Efter att uppgifter om att han ska ha systematiskt betett sig illa mot kvinnor, bland annat lär han ha en särskild faiblesse för att skicka dick pics, har han nu blivit avstängd från jobbet. Hans arbetsgivare Universal studios ska även ha inlett en undersökning efter att kvinnlig kollega anmält honom för att ha närmat sig henne fysiskt och fått henne att känna sig obekväm.

Anklagelserna kommer lagom till att Dottavio ska göra entré i ”Bachelor in Paradise”, Bachelor-franchisens redan sedan tidigare mest kontroversiella titel. Efter förra årets kaosartade inspelning, som till och med fick stoppas efter anklagelser om sexövergrepp, är produktionen garanterat inte glad över att ha fått en till skandal på halsen.

De många avslöjandena som på kort tid dykt upp ställer också frågor om hur ansvarsfullt maskineriet bakom de olika programmen sköts. Ska kvinnor inte kunna dejta i TV utan att först behöva vada genom en uppsjö bigotta, sextrakasserande män?

Fansen tycker i sin tur att skandalerna förstör deras tittarupplevelse. Programmen är inte vad de var förr, innan den nya tid då ens favorit plötsligt kan bli hängd för att han skrivit något på Twitter. Samhällsklimatet är annorlunda nu, även i USA, och TV-program som i grunden bygger på misogyna troper kommer möjligen ha svårare att klara den här omställningen till ett klimat där även mäns beteende och handlingar granskas.

Det enkla, men tråkiga svaret på hur ”The Bachelor” och ”Bachelorette” ska kunna överleva även i en post-#metoo-värld är antagligen bara: ”bättre research”. Dåliga nyheter från verkligheten får helt enkelt inte på detta sätt tillåtas läcka in i den fantasi som är de här titlarnas själva kärna.

Om illusionen om den romantiska kärlekens slutliga seger över allt inte kan upprätthållas, tappar hela dejting-TV-konceptet mycket av sin dragningskraft.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.