Stäng
augusti 7, 2015
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Gör som Ban Ki-moon (kanske gör?) – lyssna på Singelrådet. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Sju podcast-världar att fly till

Det är jobbigt. Det är en ny strid varje dag. Man går på tårna. N-ordet igår, rassereklam i dag, och en börjar fundera vilken icke-fråga som tillåts breda ut sig i morgon.

För att en ska orka läsa en enda status till om något som ens snuddar vid politik. För att en ska våga kolla de senaste diskussionerna i diverse grupper på Facebook. För att en ska orka skriva en egen artikel, måste en vila. En måste bort från sensationsläsningen i Nyheter24:s läbbiga kommentarsfält och in i någon annans värld. Om än bara för 31 små minuter tillåta sig att vila från alla galningar. Men hur, de är ju överallt? Ja, det som har hjälp mig att vila från de senaste veckornas rasistiska tumult är att lyssna på podcasts.

Helt utestängd från omvärlden får en fundera över andra perspektiv utan att direkt behöva börja försvara sig. Analyser får utrymme att utvecklas utan en like-hets. Jag har tyckt att det varit så befriande att få lyssna på en person som tillåts utveckla en analys. Och lika befriande kan det vara att riktigt grotta ner sig i strategin bakom hur Drake lyckades begrava Meek Mill. Men en sak är säker, vilken podd du än väljer att försvinna i är det hundra gånger softare än att sitta och bråka med troll på www.

Så, här kommer mina bästa tillflyktsorter när slutet känns nära:

The Power Meeting Podcast
Nöjesguidens förra chefredaktör, en bloggande amerikansk expat och en entrévärd på Stockholms hippaste klubbar (lol) utgör alltså trion som diskuterar allt mellan himmel och jord. Avsnittet som kommer få er att fastna är garanterat det om P3-guld. Där ett internbråk gällande feminism bryter ut.

Singelrådet
Denna podd är precis som namnet säger. Ett singelråd. Podden har olika medverkande som är i olika konstellationer varje gång. Jag är med och Peter, entrévärden från The Power Meeting också. Här är senaste avsnittet om otrohet.

Atladottir & Bjurwald
Här kan man tro att jag är jävig. Men faktum är att som kvinna verksam i mediebranschen är det skönt att Margret, min kära redaktör, faktiskt tog tjuren vid hornen och tillsammans med Lisa Bjurwald (enda gången jag big-uppar en liberal är det om hen heter Lisa Bjurwald) skapade sin podd där de diskuterar medieklimat och publicistiska frågor.
När vi ändå är i gång med poddrekommendationerna tänkte jag även lyfta fram mina tre favoriter från den anglosaxiska delen av världen, eller närmare bestämt USA, eller kanske till och med, New York. En bekantskapskrets i New York.

The Brilliant Idiots
Radioprofilen Charlamagne, ja han som Drake skickade flaskor till, har tagit ”The Breakfast Club” till urban radios mest uppskattade morgonshow. Tillsammans med Andrew Schulz, en stå-upp komiker, diskuterar de allt möjligt. Ofta väldigt smart, men lika ofta extremt puckat och alltid väldigt hetsigt. Intressant helt enkelt. Senaste avsnittet är en djupdykning i hip hop-beefs. 

The Combat Jack Show
Combat Jack, advokat och före detta chefredaktör för hip hop-/politik-/kulturmagasinet The Source intervjuar en rad olika personer som alla har en sak gemensamt: ”Love and appreciation for hip hop culture, fashion, music and current events.” Avsnittet som kommer få dig hooked är det med Feminista Jones, aktivist, författare och superfeministtwittrare J.

The Read
Min absoluta favoritpodd just nu. Vännerna och komikerna Kid Fury och Crissle tar under ca: en och en halv timma sig igenom veckans val av populärkulturella händelser och Black Excellence, de berättar om en svart person i världen som gjort något extra briljant, kommit på ett nytt sätt att upptäcka cancer eller kanske fått stipendier för flera miljoner dollar. Sedan svarar de på lyssnarbrev, ofta unga som vill få relationsråd och till sist kommer the read. Minuter där de båda väljer varsin fråga, ofta aktuell, att helt enkelt totaldemolera. Denna podd är extremt smart och framförallt väldigt rolig! Kanske skulle det behövas liknande rants i Sverige. Kanske skulle man göra det själv…

Bubblare: Det handlar om en podcast. Denna har jag hört från många är the shit. Jag har inte börjat lyssna än, men tänkte göra det nu. Mohamed Touzari, självutnämnd ledare för chamapagnevänstern och Emmy Winthers senaste avsnitt heter FUCK SL. Det lär ju bli en favorit.

Här är alltså sju olika världar för oss att fly till när det helt enkelt blir för mycket. När vi behöver ladda batterierna för att senare återigen kunna gå ut och kriga i kommentarsfälten, skrika i demos och skriva debattartiklar. Hejdå, nu försvinner jag in i poddimman.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.