Stäng
september 12, 2017
Sara Martinsson, skribent
Mindy Kaling i sjätte och sista säsongen av "The Mindy Project"

Sjätte och sista säsongen av ”The Mindy Project” har premiär

Tänk om det fanns en romantisk komediserie med kvinnlig huvudperson som en kunde titta på utan att få kramp i feministmuskeln… Vänta, den finns! Den heter The Mindy Project och nu i veckan drar sjätte säsongen igång på HBO.

Jag är den första att erkänna att romantik kan bli ett problematiskt intresse för den som fått syn på patriarkatets strukturella förtryck. Att vara noga med att endast konsumera produkter av medvetna upphovspersoner hjälper sällan föga. Även den smartaste romancelitteraturen har sina porträtt av tysta män, förlösta av passionen. Inte ens Nora Ephrons filmer är garanterat fria från cringe-ögonblick.

Och vad är ens romantik utan genuskontraktet? Hundratals år av etablering av sanningar om hur kvinnor och män förväntas agera under inflytande av förälskelse sitter så djupt i de allra flesta av oss. Oavsett om vi vill eller ej dras vi automatiskt till bekanta situationer. På det personliga planet har jag själv i perioder varit helt övertygad om att överdriven konsumtion av såpoperor i barndomen på riktigt förstört mitt liv.

The Mindy Project skulle kunna vara bara ytterligare en sådan kärlekslivets atombomb i tv-format. När första säsongen sändes 2012 presenterades den med huvudkaraktären Mindy Lahiris livslånga förtjusning i romantiska komedier som berättelsens motor. Länge skedde allt eventuellt banbrytande i konceptet i vem hon var och hur hon såg ut. En kvinna med indiskt påbrå och läppglans. I ett mansdominerat jobb: läkaryrket. En sådan tjej hade aldrig tidigare fått vara kärleksintresse på tv.

Seriens skapare och huvudrollsinnehavare Mindy Kaling har genom åren både hyllats som feministikon och få ta emot kritik. Särskilt högljudda var skeptikerna kring säsong tre, där romantiken verkligen exploderar rakt in i berättelsen. (Här kommer spoilers för dig som inte sett:) När Mindy efter åratal av build up till slut inleder ett förhållande med den tyste, hämmade Danny Castellano får samtliga kärleksklichéer blomma ut.

Danny är drömprinsen. Den perfekte pojkvännen som Mindy letat efter hela sitt vuxna liv. Hon kastar sig in i hans verklighet, hans familj, möter hans förväntningar. (Han i sin tur kan dansa och ser ut att kyssa som en Gud, så vilken kvinna skulle inte?) Hon blir gravid, föder en son som Danny får namnge, förlovar sig, går med på att bli hemmamamma. Någonstans här är det uppror på internet över hur Mindy Kaling helt tappat sin feministiska kompass. Hur kan en modern kvinnlig manusförfattare låta en huvudroll gå så djupt in i stereotyper?

Först när berättelsen vänder får kritikerna svaret. Beslutet sitter långt, långt inne. Men trots att han är allt hennes fantasier om romantik någonsin innehållit lämnar Mindy Danny. Hon blir ensamstående mamma. Väljer läkarkarriären före en kärlek som visserligen är allt, men som ändå inte gör henne lycklig. Precis som i verkliga livet var hon bara tvungen att möta botten först. Ingen som älskar på riktigt går vid första motgång. Inte heller vid nästa, eller nästa, eller kanske ens nästa. Men sen. Och botten finns på olika ställen i oss alla. När Mindy slutligen reser sig upp framstår den säsong där hon i princip helt låtit sig domineras av Dannys önskemål i ett annat ljus. Hon var tvungen att gå igenom allt detta, för att på riktigt ta ett starkt beslut.

Nu för tiden verkar feminism så himla enkelt. En tar på sig en t-shirt med texten ”The future is female”. En lyssnar på Beyoncé och Taylor. En skriver ”en”.

I all den här symboltätheten tycks vi ofta glömma att de verkliga utmaningarna fortfarande finns på helt andra plan. Jag kan måla hur många plakat som helst, men jag sätts inte på allvar på prov förrän jag börjar leva. Möter kärlek. Mina egna underliggande idéer om vad som borde vara min plats, min roll, mina drömmar. The Mindy Project klarar av att visa båda de här perspektiven på en och samma gång. Läppglans OCH varannan vecka.

Sjätte säsongen är den sista, så har du inte kollat än är det verkligen dags att börja nu.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.