Stäng
november 20, 2017
Sara Martinsson, skribent
Ioan Gruffudd som Andrew Earlha och Joanne Froggatt som Laura Nielson i HBO:s Liar.

Sara Martinsson: ”Vissa män kan fortfarande inte våldta. Eller?”

Storyn är som vore den beställd som undervisningsmaterial för den som vill förstå #metoo. HBO:s nya thriller ”Liar” kommer med läskig tajming.

Personlig reflektion: när jag gick i gymnasiet blev en kille i periferin av min umgängeskrets anklagad för att ha deltagit vid en gruppvåldtäkt under en chartersemester. Han var snygg och populär. Hemma i Sverige hade han åtminstone en flickvän. Jag minns så väl, hur det kollektiva dömande man talar om ska brännmärka en påstådd sexualförbrytare för livet inte drabbade honom över huvud taget. En kille av hans sort kunde inte våldta. Hans sociala framgång var hans frikort.

Nästan tjugo år har gått sedan dess, men strukturerna är de samma. Bland tonåringar, i vuxenvärlden. Jag tänker på det här när jag ser ”Liar”. HBO:s nya serie i sex delar skildrar läraren Lauras (spelad av Joanne Froggatt från ”Downton Abbey”) kamp för rättvisa efter att hon blivit drogad och våldtagen av den eftertraktade kirurgen Andrew (Ioan Gruffudd). En man av en sort som inte kan våldta.

När de första avsnitten sändes på ITV i England drog en debatt igång om falska anklagelser. Män som blivit anmälda för sexualbrott och sedan friade gick ut i media och talade om hur deras liv blivit förstörda på grund av kvinnor som Laura. Tonläget har varit högt. Här är bara ett exempel på hur det kunnat låta, hämtat från kommentarsfältet under trailerklippet ovan:

”If a woman cries false rape then she should be hanged with crane in broad day light. Unfortunately these lying cunts get away so easily without facing any consequences just by shedding a few crocodile tears in court room.”

Vad Laura gör, och vad som senare i serien ska visa sig är vad som skiljer henne från andra kvinnor som blivit utsatta för samma man, är att hon inte stannar vid att polisanmäla. När kontakten med myndigheterna inte ger något direkt resultat, postar hon ett inlägg på nätet. Plötsligt får den lyckade kirurgen omvärldens ögon på sig på ett helt annat sätt. Namngivningen blir starten på en för honom ny, inte så trevlig utveckling.

Nu låter det kanske som att ”Liar” förespråkar att våldtäktsoffer ska använda sig av internets egen domstol när den konventionella rättskipningen inte ger önskat resultat. Men snarare är utvecklingen som rullas upp i serien intressant som diskussionsunderlag. De första avsnitten skildrar ett ganska realistiskt händelseförlopp. Något händer. Vem har gjort vad? Vad är sant? Minns Laura rätt? Plågsamma kontakter med vården, med polisen. Varje fråga som ställs kan tolkas på flera sätt. Är den en anklagelse? Är den ett stöd? Vilken rätt har Laura som brottsoffer? Vilken rätt har Andrew som anklagad? Att ”Liar” skapat debatt är givet.

Oavsett var man står i de senaste veckornas diskussion kring uthängningar och pöbelmentalitet visar den här serien trovärdigt på hur stark en kvinna som blivit utsatt måste vara för att anmäla. Tveksamheten Laura möter, kommentarerna på nätet om att hon som är så ful borde vara glad för att få till det med snygge Andrew, omvärldens misstro mot hennes berättelse, allt detta sammanlagt blir till ett djupare socialt dömande än vad någonsin hennes förövare drabbas av. ”Liar” synliggör hur vi i vårt normsystem ordnat det så för oss att vissa män är höjda över varje misstanke. En framgångsrik programledare. En toppkirurg. En populär kille på gymnasiet. Samma mekanismer är verksamma inom alla fält. De säkerställer att kvinnan döms hårdare ända in i det sista.

”Liar” tar en knasig vändning mot slutet. Utan att avslöja för mycket kan sägas att Lauras desperation leder till att hon så småningom tar rättvisan i egna händer. På sätt som klart inte är att rekommendera i verkligheten. Men fram till dess är den här berättelsen om anklagelser, skam, skuld och smärta sevärd. Om inte annat så för att den så träffsäkert riktar fokus mot de ofta osynliga normerna som finns kring hur en förövare ska se ut.

Vissa män kan fortfarande inte våldta. Eller?

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.