Stäng
mars 7, 2016
Politism, redaktion
Mickey och Gus från Netflix-serien Love. Foto: Netflix

Sara Martinsson tittar på Judd Apatow-serien ”Love”

När vi ändå är inne på dysfunktionella kärleksrelationer, låt oss, med hjälp av det vi lärt oss från experterna i Gift vid första ögonkastet, titta närmare på vårens minst fungerande par: Mickey och Gus i Netflix Love.

Här är några av de vanligaste invändningarna mot den Judd Apatow-producerade serien:

1. Den innehåller för lite romantik för att kvalificera som romkom.
2. Gus är för ful för Mickey, och att de trots detta ligger med varandra reproducerar bilden att män kan se ut hur som helst medan kvinnor måste vara snygga för att få kärlek.
3. Mickey är en ”cool girl”. Eller så är hon inte en ”cool girl”.

Samtliga anmärkningar ovan är helt giltiga skäl att störa sig på Love. Tillsammans med faktumet att den är ännu en amerikansk ”indieserie” där man får oönskad, ointressant inblick i ”Hollywood” och stifta alldeles för nära bekantskap med sjukt osympatiska människor är detaljerna i listan ovan klart försvårande omständigheter för Netflix-satsningen i tio delar.

Inget av detta är dock tillräcklig förklaring till varför paret Love kretsar kring inte får det att funka. Så låt oss, med hjälp av vad vi lärt oss från hittills sex avsnitt av Gift vid första ögonkastet, titta närmare på det.

Här är Mickey:

En missbrukare i garderoben som bemästrar det som sociologen Eva Illouz kallar den ”terapeutiska diskursen” till fullo. Att Mickey vägrar inse att hon är beroende av droger, alkohol, sex etc betyder inte att hon inte är virtuos vad det kommer till att prata om sitt inre liv. Tvärtom har hon köpt in helt och fullt på samtidens dominerande förklaring till alla svårigheter: problemen vi har kommer från våra känslor. Det enda som kan lösa dem är psykologhjälp, eller kanske en samtalsgrupp. Så Mickey både knullar en radioterapeut och går på AA.

Hade hon varit buddhist hade hon kanske förklarat sin dissonans med existensen med att vätskorna i hennes kropp är i obalans. Men nu är hon en LA-tjej. Och ärligt talat, hur intressant hade det varit att följa en person som i tio avsnitt ägnar sig åt meditation eller fasta? Att Mickey pratar pratar pratar om sig själv är åtminstone bra tv.

Här är Gus:

Han saknar helt det som sociologen Catherine Hakim i en uppmärksammad studie för ett par år sedan kallar ”erotiskt kapital”. Begreppet innefattar ett enligt rådande norm liggbart utseende, men också social kompetens, utstrålning och makt. Den som får höga poäng inom dessa områden blir framgångsrik, inte bara på kärleksmarknaden utan i livet i stort. Där Bourdieu bara ville kännas vid strukturella och kulturella skillnader människor emellan lägger det erotiska kapitalet fokus även vid figuren i spegeln. Gus är alltså en loser precis lika mycket för att han är en lantis med ett lågavlönat lågstatusarbete som han är det för att han har en skitful kombinerad plånbok/Iphone-hållare.

Eftersom Love trots allt bara (än så länge) finns i en säsong är det ungefär så här djupt vi lärt känna Mickey och Gus hittills. Vi förstår att de har varsin tydlig egenskap som ger dem karaktär, och vi förstår att samma sak som utmärker den ena saknas helt hos den andra. Mickey har skyhögt erotiskt kapital.

Gus behärskar inte den terapeutiska diskursen. Inget av detta är dock skäl nog för att de inte skulle kunna vara en bra matchning, om vi ska använda Gift vid första ögonkastet-språk. Där har vi ju redan för länge sedan lärt oss att olikheter är något man kan ändra på, om man bara älskar tillräckligt.

Så här är alltså några råd, via Gift vid första ögonkastet, till Gus och Mickey inför säsong två. Nu jävlar blir det kärlek!

1. ”– Det är viktigt att kunna se att olikheter även förändras hela tiden. På sikt kanske en olikhet snarare blir till en likhet. Att man börjar tycka om samma saker, att kanterna filas ner och man formas utefter varandra.
2. Gus och Mickey behöver våga ”öppna upp och nyfika sig” mot varandras mindre tilltalande egenskaper. Att Gus till exempel ligger med en kollega dagen efter hans och Mickeys första dejt behöver inte vara ett problem i sig. Det handlar om vad han och Mickey gör med det, tillsammans!
3. När de får svårt att kommunicera kan de, istället för att ignorera varandra eller som Mickey dra på en dygnslång bender med Andy Dick, göra övningar. Till exempel knäböj, där stången på axlarna symboliserar den andres problem, som partnern visar att hem klarar av att bära. Eller varför inte, allas vår favorit: ”make love to the hand”.
4. Och om allt bara känns helt för jävligt kan kanske Mickey bara skita i experterna. Eva hälsar att det är lugnt att bara lägga Gus i ett annat rum ett tag, bredvid kattlådan.

Sara Martinsson

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.