Stäng
oktober 6, 2017
Sara Martinsson, skribent
Maja Nilsson och Sanna Dahlströms podd "Livet på läktaren" rekommenderas.

Sara Martinsson: ”Livet på läktaren” är höstens smartaste lyssning

Flitiga Politism-läsare är sedan länge bekanta med Maja Nilsson. Hon är kvinnan som inför 45 000+ följare på Twitter i flera år nu gett både svenska och internationella följare en rejält nyanserad bild av konceptet ”fotbollsfru”.

– Jag tror att bilden många har av ”fotbollsfruar” är väldigt negativ. I många artiklar på nätet är det ofta en vinkel som är orättvis. Som att vi är en accessoar bredvid dom, en snygg tjej med någon snygg väska och klackskorna på, sa hon när vi kontaktade henne i samband med att hennes kille (numera fästman) Victor Nilsson Lindelöf spelade EM 2016.

Den globala fotbollsvärlden tycks ofta vara en plats helt utan kvinnor. Inte bara planen, utan även ekosystemet kring den verkar tillhöra män. De få tjejer som faktiskt lyckas slå sig fram blir hånade. Som Chelseas lagläkare Eva Carneiro, som manövrerades ut ur klubben av José Mourinho. Eller Bibiana Steinhaus, som till ett ursinnigt internets förtret tidigare i år blev den första kvinnan att döma en match i herrarnas Bundesliga. Om inte ens kvinnor med spetskompetens inom för sporten centrala områden kan hitta en plats i den här miljön, hur ska man någonsin kunna göra det som flickvän?

Ingen pratar om det här, men berättelserna är tusentals. Varje manligt proffs med en medföljande partner är ett ytterligare livsöde som på grund av/tack vare kärleken blivit helt unikt. Maja Nilsson och kompisen Sanna Dahlström (som lever ihop med John Guidetti) har fattat vilket guld de sitter på. ”Livet på läktaren” är en sällsynt lyssningsvärd podcast som tar med lyssnaren precis rakt in i en fram tills nu hemlig, kvinnolös värld.

❤❣️❤

Ett inlägg delat av Maja Nilsson (@majaenilsson)

Alla som någon gång undrat hur vardagen ser ut i de här miljöerna, hur man får livet att gå ihop, lagar man sin egen mat? Har man livvakt? Hur många nätter per månad är killarna borta och bestämmer verkligen tränaren om och när man får ha sex? Alla de här göttiga frågorna får svar av Sanna och Maja.

Men skvallret är liksom inte ”grejen” med ”Livet på läktaren” (även om det alltid är extremt roligt att få höra om hur barnsliga VNL och Guidetti kan vara när ingen tittar på. Att Guidetti på allvar när han blev ombedd att göra sin del i hushållsarbetet svarade ”Tror du Messi diskar?” är ju bara… Bortom dumt). Den riktiga behållningen är vad som kommer sen.

Om du inte lyssnat alls än rekommenderar jag att du tar dig an avsnitten i kronologisk ordning. För vad som börjar som en bagatellartad insiderpodd börjar sedan vecka för vecka snillrikt veckla ut sig till något annat, mycket mäktigare. Steg för steg smyger Maja och Sanna in djupare, mörkare ämnen. Senaste avsnittet, nummer åtta, har titeln ”I den stora sorgens famn”, och är något av det starkare jag hört.
Sluta läs här om du inte lyssnat, ta 1 timme och 8 minuter här och kom tillbaka sen.

Vi vet redan att Sanna haft en trasslig uppväxt, flyttat hemifrån tidigt, lärt sig klara sig själv. När hon nu berättar helt öppet om sin mammas bipolära sjukdom gör hon det med en imponerande närvaro och rättframhet. Maja i sin tur delar med sig av sina erfarenheter av att ha levt med en bror som missbrukat och senare fått diagnosen schizofreni. De pratar båda om hur det är att besöka älskade familjemedlemmar på psyket. Maja gråter. Sanna säger att hon önskar att hon kunde ge henne en kram.

”Livet på läktaren” stack upp i topp på alla nedladdningslistor när första avsnittet kom i somras. Självklart, eftersom tjejerna bakom är VNL:s och Guidettis flickvänner. Folk är nyfikna. Men när Maja och Sanna väl snärjt tusentals lyssnare med lättsmält underhållning har de sedan sett till att stegvis förvandla sin nya plattform till ett forum för allvar och, kanske framför allt, perspektiv. Om någon 2017 fortfarande tror att en ”fotbollsfru” är en accessoar ger ”Livet på läktaren” en välbehövlig reality check. Här är två unga kvinnor med enormt unika erfarenheter att dela med sig av.

Killarna dominerar måhända fortfarande fotbollsvärlden. Men tjejerna har berättelserna.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.