Stäng
april 21, 2015
Lotta Ilona Häyrynen, medarbetare
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/TT

Rihanna, musiken och politiken

Martin Luther King sköts till döds på Lorraine Motel i Memphis. Både motellets logga och Kings likvaka ryms i Rihannas nya video till låten American Oxygen. I videon samsas klipp från Occupy Wall Street, polisvåld, arkivbilder från protester, Ku Klux Klan och ännu mer – om än grynigare – polisvåld.

Samtidigt speglas framsteg, månlandning och glädje. Det är en konfliktfylld skildring av ett USA som aldrig tycks ha varit något annat än splittrat.

The Guardian undrar om American Oxygen är en kampsång för Eric Garner som – efter att ha ropat ”I can’t breathe” elva(!) gånger – ströps till döds av New York-polis förra sommaren.

”Kommenterar texten ‘breathe in/breathe out’ Eric Garners död förra sommaren? […] Och reflekteras att både Rihanna själv och producenten da Kid migrerat till landet (från Barbados och Storbritannien) i textraden ‘We are the new America’?”

Protesterna mot polisbrutaliteten i USA har sedan länge sipprat in i populärkulturen och Politisms Mohammed Ryback har skrivit om det bland annat här, här och här – från årets grammygala:

”Både Beyoncé och Pharrell valde att hylla de svarta som har dödats av polisen och uppmärksamma ‘Black lives matter’, proteströrelsen som har svept över USA efter dödsskjutningarna med ‘hands up, don’t shoot’-gesten som gjordes populär av proteströrelsen.

Pharrells bakgrundsdansare hade på sig svarta luvtröjor för att hylla Trayvon Martin som dödades år 2012 av George Zimmerman.”

Musiken behövs nu. Inte bara för att den har stor genomslagskraft, utan för att ge hopp och styrka åt de som dagligen tvingas leva med diskriminering och förtryck. Rihanna eldar nu på kampen och ger nytt syre åt de hundratusentals som vill se förändring.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.