Stäng
januari 25, 2018
Politism, redaktion
Fiona FitzPatrick och Rebecca Scheja. Foto: Mio Sallanto.

Rebecca & Fiona: ”Vi frågar oss om detta hade sagts om en manlig artist”

Januari 2012

Rebecca: Jag sitter i en loge på Lisebergshallen i Göteborg och ska snart uppträda live i tv för första gången någonsin med musik jag har skapat tillsammans med min bästa vän Fiona.

Jag är nervös som fan och försöker gå igenom koreografin i huvudet om och om igen trots den suttit varje gång vi repeterat. Min stylist fixar och donar i det lilla rummet med våra armband och löshår och trots nervositeten är det jättemysigt. Vi är även nominerade till pris i kategorin Årets dans och att vi skulle vinna det vågar vi knappt hoppas på, men att nått hela vägen till att ens få en nominering är så jävla fett att jag ända fram tills galan somnat lycklig varje kväll och knappt pratat med mina vänner om något annat.

Det är väldigt ovanligt med kvinnor i dansmusikgenren, men min bästis och jag har lyckats med att göra oss hörda och vi är så stolta att vi spricker. När det är dags för priset att delas ut slussas vi till en liten hylla där alla andra musiker sitter och spänningen är olidlig.

”… jag valde att dela ut pris i kategorin Årets dans, därför att Rebecca & Fiona är nominerade. De är lite favoriter för mig. Dels för att jag älskar deras musik, och dels för att en liten fantasi jag har är att få ha en trekant med Rebecca… och vem som helst.”

Mitt blod fryser till is i mina ådror, men mitt ansikte ler och skrattar. För det har jag lärt mig att göra vid såna här situationer. Det är en del i mitt och andra kvinnors inlärda beteende för att inte väcka anstöt eller skapa obekväm stämning. För män. Trots att programledaren (Soran Ismail) tar sig friheten att reducera mig till ett sexobjekt vars värde inte bara bedöms efter vad jag skapar för musik utan även baseras på vad Soran fucking Ismail har för eventuella sexfantasier om mig.

Jag skrattar och ler när detta läses från ett manus, inför hela arenan vi befinner oss i och för alla som tittar på programmet. Ett manus som någon på SVT förmodligen hade godkänt innan det lästes upp.

Januari 2018

Fiona: Vi blir bokade till P3 Guld för att ”hålla ett tal om #MeToo”, inte som artister eller ens prisutdelare. Något skaver lite med det, i bland är jag trött på att vara en politisk artist.

Kan inte en manlig artist ta ansvaret att uppmuntra sina manliga fans att inte sextrakassera, våldta eller skända kvinnor?

När vi uttalade oss i Morgonstudion om upproppet #NärMusikenTystnar fick vi hundratals meddelanden från både unga tjejer och erfarna kvinnor med uppmuntran, men även frågor om hjälp med fruktansvärda berättelser, och det tog lite knäcken på mig. Jag ville kunna stötta alla mina medsystrar, men räckte inte till. Däremot kan jag använda den plattform min bästis och kollega Rebecca besitter i offentligheten, så att tacka ja var det ingen tvekan om.

SVT är vår statliga television och enligt sitt sändningstillstånd är det viktigt att SVT slår vakt om programområden som är betydelsefulla för allmänintresset. Därför ställer jag mig kritisk till att programledarna skojade friskt om mitt och andra personers privatliv, samt slutshameade mig genom att hitta på att hen ”hånglat med mig på efterfest”, kanske samma efterfest som de även påstod att Rebecca och jag enbart var där för?

Kanske var det en vinkning till när vi på en annan gala för några år sedan påstods ha ”horat runt i hela stan” och ”legat med allt och alla”.

Vi är på inga sätt vad man idag kallar för ”lättkränkta”, men vi ställer oss frågan om detta någonsin hade gått att helt lösryckt säga om en manlig artist.

Som artister och kvinnor är vi dock vid det här laget vana att stå ut med den här sortens skämt, men vi efterfrågar lite jävla takt när uppdraget ni tagit dit oss för är att hålla tal om en rörelse som vill få slut på all sån här smutsig sexism.

Skoja om att jag är en dålig DJ, skoja om att jag är en bra DJ, eller för all del, skoja om att ni som produktion inte orkar läsa igenom och analysera era programledares trötta manus innan sändning.

Rebecca Scheja
Fiona FitzPatrick

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.