Stäng
oktober 23, 2017
Fanna Ndow Norrby, medarbetare
Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey driver podcasten Raseriet. Foto: TV4

RASERIETS KRAVLISTA TILL MÄNNEN: Sluta våldta oss för fan

Under gårdagens manifestation på Sergels torg i Stockholm framförde vi, Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey en kravlista till Sveriges män. Här är den.

Tarana Burke, en svart amerikansk kvinna, startade #MeToo för tio år sedan. Även hon är ett offer för sexuellt våld, som vill ge stöd åt andra som fallit offer för sexuellt våld. Detta arbete har pågått varje dag sedan dess, för tio år sedan. Och kommer fortsätta lika länge som män fortsätter ta sig friheter att göra vad som behagar med våra kroppar. Detta är inte en kamp som kommer att dö när hashtaggen slutat trenda.

Allt som vi säger nu kommer låta helt självklart. Så självklart att det kändes fördummande att skriva ner. Skrämmande att detta är en riktig kravlista till Sveriges män 2017. Detta är alltså egentligen grundläggande jävla hyfs, vett och etikett som Ribbing hade sagt. Detta borde inte behöva sägas. Ni tröttar ut oss genom att tvinga oss säga detta. Men vi kommer fortsätta säga det, för så länge ni inte agerar MÅSTE vi fortsätta säga. Skrika. Kräva. Ni förstör kvinnors liv. Sluta med det.

Senaste dagarna har en rad offentliga män avslöjats. De har slagit på rumpan, tagit innanför trosorna, drogat, misshandlat och våldtagit. Folkkära män faller en efter en. Och vi vet att det är så många fler. Inom så många fler branscher. Vi tänker på er inom hotell- och restaurangbranschen. Där jargongen är så bisarr att den blivit norm. Byggbrasnchen. Er inom skolväsendet. Bara för att ni inte är offentliga personer som kan göras exempel av betyder det inte att ni är säkra.

97% av dom anmälda förövarna är män. Vi kvinnor har lärt oss den hårda vägen att förövaren ofta är en kollega, vän, en bror, en pappa, en pojkvän. Det är dags för er män att också förstå att förövaren är din vän, din bror, din pappa, du själv. Det är män som har makten och möjligheten att förändra. Förändra våldtäktskulturen.

Förändra dig själv.

Detta är vad vi kräver av er män:

* Sluta ta på kvinnor du inte känner.
* Sluta tjata! Sluta tjata till dig en dans, en kyss, ett telefonnummer, att ni ska gå hem tillsammans, att ni ska ha sex.
* Sluta ha sex med kvinnor som sover.
* Sluta ha sex med kvinnor som är för fulla.
* Sluta ha sex med kvinnor som inte visar på något sätt att de vill ha sex med dig.
* Sluta skratta med när dina vänner drar sexistiska skämt.
* Sluta förminska och ifrågasätta kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp.
* Sluta vara så rädd för att prata om dina känslor och tankar med andra män i din omgivning.
* Sluta säg ”inte alla män” när vi pratar om att nästan alla kvinnor har fallit offer för sexuella trakasserier och övergrepp.
* SLUTA VÅLDTA OSS FÖR FAN.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.