Stäng
juli 29, 2018
Sara Martinsson, skribent
MJ Rodriguez spelar Blanca i "Pose" Foto: JoJo Whilden/FX via AP Foto: Foto: JoJo Whilden/FX via AP

”Pose” skriver HBTQ-historia i tv-världen

”Pose” är inte bara en av de mest upplyftande, livsbejakande serierna på länge. Den presenterar också en karaktär som har all potential att bli en klassisk tv-ikon. Från och med nu borde allas go-to-kontrollfråga vara: ”Vad hade Blanca gjort?”.

Alla reagerar olika inför livsförändrande besked. Vissa av oss rullar ner persiennerna, sträcktittar Youtube, gråter när vi inte sover. För andra är motgångar en katalysator för nya superkrafter. I stället för att lägga sig platt inför svårigheterna växer de, låter villigt problemen förändra deras och kanske även andras liv. Ofta till det bättre. Blanca är en sådan person. Alla borde vara mer som Blanca.

Blanca Rodriguez finns då i och för sig inte på riktigt. Men Blanca är den karaktär som HBO-serien ”Pose” huvudsakligen kretsar kring. Ställd inför beskedet att hon är HIV-positiv bestämmer hon sig för att bryta upp från sina invanda mönster, flytta hemifrån och själv bli mor.

”Pose” utspelar sig i den mytomspunna ballroom-kulturen i 1980-talets New York. Den är skapad av Ryan Murphy, som tidigare legat bakom bland annat ”Glee” och ”Nip/tuck”, och kallades ”historisk” redan innan första avsnittet visats i våras.

Ingen amerikansk tv-serie har någonsin haft så många HBTQ-personer i allmänhet, och transpersoner i synnerhet, i rollistan. Detta i en tid där film- och tv-branschen fortfarande castar cis-skådespelare i transroller. ”Pose” visar med all önskvärd tydlighet att det gamla argumentet ”det finns ju ingen tillräckligt bra” inte är giltigt.

Skådespelerskan Saga Becker tillhör dem som hyllat serien, inte minst för mångfalden den visar:
– Även i serier som ”Queer as folk” och ”L word” har allt hela tiden handlat om rika vita medelklasspersoner. Här får vi se verkligheten, personer som är fattiga och inte vet hur de ska överleva dagen. Det är befriande, har hon sagt i en intervju med Aftonbladet.

Blanca har inte några djupa fickor. Hon jobbar på en nagelsalong. Men när hon får det förödande sjukdomsbeskedet tar hon ändå beslutet att använda de skrala resurser hon har till att hjälpa andra. I ballroom-scenen kallas de tävlande sällskapen för ”hus”. I traditionen ingår att den som är husets moder också tar hand om dess barn. När Blanca blir sjuk bestämmer hon sig för att lämna det hus som en gång tog in henne, och starta ett eget.

Så de unga människorna som flyttar in hos Blanca blir hennes söner och döttrar. Hon hjälper Damon att söka till den prestigefyllda dansskolan. Coachar honom i hans första kärleksrelation. Tar emot pojkvännen Ricky som vore han också hennes son. Kramar och tröstar Angel när hennes romantiska drömmar gång på gång krossas i mötet med samhällets tvingande normer. Allt hon har ger hon, med ständigt stöd från bäste vännen Pray Tell, som trots att även han brottas med egna svårigheter aldrig sviker.

De spektakulära kostymerna, balernas glamorösa fantasivärld, de sprakande färgerna suger in en i ”Pose”. Men det är relationerna mellan karaktärerna som får en att stanna. Att följa Blancas kamp för en bättre framtid för sina barn, den dagen när hon är borta, är inte bara både upplyftande och hoppingivande. Det är också en viktig påminnelse om att även under mörka omständigheter finns där kraft i människan som räcker till att älska och värna om. En lärdom som precis alla, någon gång i livet, på ett eller annat sätt, kan dra nytta av.

Hela första säsongen av ”Pose” finns nu tillgänglig på HBO Nordic.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.