Stäng
januari 26, 2018
Sara Martinsson, skribent
Josefin Lustig medverkar i Tv4:s "Playmakers".

”Playmakers” ifrågasätter vår idé om att pengar är lika med lycka

Kan den som har allt – kärlek, pengar, skönhet, familj – vara olycklig? Josefin Lustig använder sin medverkan i Playmakers till att ge välbehövligt perspektiv på den glamorösa tillvaron som spelarfru.
Första säsongen av TV4 Plays realityserie handlade uteslutande om tjejer som lämnat vardagen i Sverige för att hänga med sina hockeypojkvänner till NHL. Halvt intressant. Men sedan omgång två berikades av Elin Wass och Josefin Lustig har Playmakers fått ett rejält lyft. För säga vad man vill om den amerikanska sportkulturen: den europeiska toppfotbollen är omgärdad av betydligt mer både glamour och hemlighetsmakeri. Fotbollsfruarna vill en veta allt om!

När nya säsongen av Playmakers börjar flyttar Elin till Aten med sin kille Oscar Hiljemark. Hans klubbyte är ganska hastigt påkommet, och vi får följa hur paret anpassar sig till tillvaron i ett nytt land där de inte förstår språket, inte har något hem. Josefin Lustig å sin sida har bott i Glasgow med maken Mikael och deras barn Lucia och Lexie i flera år. Deras liv i villaförorten är otypiskt, eftersom de saknar den nomadiska attityd till vardagen som fotbollsfamiljer ofta tvingas anta. Samtidigt ger Josefin uttryck för en hel del tankar som bör vara standard för intelligenta människor som av olika skäl hamnat i hennes situation.

Grejen med serier som Playmakers är att visa oss helt vanliga kvinnor att någonstans därute finns andra som har allt. Så som konsumtionssamhället är inrättat ska ju vi som inte har obegränsade medel idealisera en tillvaro där ekonomi inte är en begränsning. På samma sätt ska vi drömma om skönhet, eftersom den är en kvinnas främsta handelsvara i den här strukturen. Vi ska också sukta efter ett harmoniskt familjeliv, med perfekta barn utöver vilka vi ska utöva ett perfekt moderskap. En rik och framgångsrik man kan vara nyckeln till att uppnå dessa mål, vilket gör hela ordningen till ett cirkelresonemang. Pengar är vägen till lycka och vägen till pengar är mannen, och så vidare.

Men Josefin Lustig ifrågasätter den här strukturen. I avsnitt 5 berättar hon om sina problem med ångest och depression:

– I bland känns det som att man inte har rätt att må dåligt om man har pengar. Det har jag hört att vissa sagt. ”Hur kan hon må dåligt?”

Att vara ledsen fastän man har allt man kan önska sig låter kanske inte så farligt. I alla fall inte jämfört med att vara ledsen när man har ingenting. Så som Playmakers presenterar Josefins bekännelse, med hennes prat korsklippt med att hon går på olika skönhetsbehandlingar, understryks det där frågetecknet, blir hängande i luften. ”Hur kan hon må dåligt?” Vi som tittar ser ju att hon har det bra.

Så hjärntvättade är vi av de normer kring lycka och välmående som konsumtionskulturen har matat oss med. Oavsett var vi befinner oss i klasspyramiden, i botten eller i toppen, hjälper vi till att reproducera idén om den med pengar som den framgångsrika. Den är så integrerad i hela vår livsstil att när någon känner på ett sätt som bryter mot den är vi oförstående. Därför blir också berättelser som Josefins extra kraftfulla, om vi verkligen lyssnar på dem. För de ifrågasätter inte bara vår idé om att pengar är lika med lycka. De ifrågasätter hela systemet som omger den här uppfattningen. Eftersom tanken är så central rasar allt vi byggt upp kring den i samma stund som den visar sig vara falsk.

En del forskare hävdar att det finns samband mellan pengar och lycka. Andra säger, precis som Biggie: ju mer pengar, desto fler problem. Josefin Lustig är nog egentligen ganska vanlig. Hon har massa materiella ting, har uppnått objektiv framgång, men mår ändå dåligt. Att hon är så öppen om sina känslor är vad som gör henne speciell. Både hennes blogg och medverkan i Playmakers ger intressant perspektiv på en verklighet som på pappret borde vara felfri. En bra reality check för den som tror att den kan köpa bort ångesten.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.