Stäng
november 1, 2016
Sara Martinsson, skribent
PH satsar på machotjafsen. Foto: TV3

Paradise Hotel: ”Till och med TV3 har fattat att det mesta går att sälja med lite feminism i dag”

Försöker Paradise Hotel med flit få tjejerna i årets säsong att framstå som passiva och utanför spelet?

Bettinas blogg skvallrar om att något inte står riktigt rätt till vid klippbordet.

Efter förra veckans parceremoni har snacket äntligen börjat gå lite kring PH-säsongen. Plötsligt har folk börjat kommentera på programmets FB igen. Mest så klart om att Bettina ställde sig bakom Tarzan. Stora delar av sändningstiden har sedan dess visat spelet innan och efter den enda riktigt dramatiska vändningen hittills. Framför allt Tarzans reaktion på att partnern Claudia fick lämna har stått i fokus.
För att kredda sig själv med att vara gränslös normbrytare utan problem att slicka boll har Tarzan i nederlaget hängett sig åt ett ovanligt stereotypt maskulint beteende. Först vägrade han prata över huvud taget. Tyst och stolt satt han som en riktig karl och rökte och stirrade mot horisonten. Därefter fällde han kommentaren ovan, om att han och Johan ska göra upp som riktiga män. När svärden sedan väl skulle dras ägde en av de märkligare konversationerna i PH-historien rum:

Johan: Att det är krig mellan oss är jag den första att meddela.
Tarzan: Det har jag redan sagt, när du körde ut henne. Om det är fysiskt krig eller inte, det skiter jag fullständigt i.

Ingen har varken förr eller senare talat om våld. Ändå är möjligheten att konflikten skulle bli fysisk alltså det första som slår Tarzan. För den med Annas intåg i huset i färskt minne är den här tankefiguren inte oväntad. Tarzans hela vokabulär går på kroppen direkt. Tjejer ska suga kuk. Killar ska göra upp som riktiga män. Kanske fysiskt.

Inget av detta är nyheter.

Vad man däremot kan ifrågasätta är nödvändigheten i att visa ännu mer av den här grabbiga stämningen som uppstått i årets PH. Som tittare får man bilden att spelet helt domineras av de manliga deltagarna. Tjejerna är pjäser. Dramatiken kring Claudias utröstning har presenterats som helt Johans verk. Men Bettina har en annan version av händelserna:

”Ni såg ju mig och Alex prata inne på solo i måndags. Och där säger han något i stil med att ”om du får immunitet kan vi ställa till med saker här” – och där såddes det ett frö i min hjärna. Vad ni dock inte får se är att jag, Johan och Alex är inne på sviten innan parceremonin och pratar. Då säger Alex ”lyssna på mig, jag tycker” varpå jag avbryter honom och säger ”Nej lyssna på mig. Jag kommer att ställa mig bakom Tarzan” och de svarar ”Perfekt, det var så vi tänkte också”.”

Så som Bettina uppfattade situationen var det alltså hon som låg bakom planen! Allt går förstås att se ur minst två olika vinklar. Men man börjar ju onekligen undra exakt hur mycket Tarzan sedan ”lurade” henne i avsnittet därpå. När han fick precis som han ville i par-make-overn, var Bettina verkligen så passiv som programmet gav sken av?

Och om Bettinas version av parceremonin är den som stämmer, att hon var den som höll i piskan, uppstår också skäl att ifrågasätta om fler situationer under säsongen blivit klippta så att tjejerna framstått som mindre aktiva i spelet. De har ju verkligen hittills alla haft ganska tillbakadragna roller. Vi vet sedan tidigare år att flera kvinnliga deltagare har varit kritiska till hur de skildrats i programmet, till exempel Paow. Vi vet också att reality-tv har en stark tradition av att förstärka könsroller.

Bettina har från starten fått spela rollen som, med hennes egna ord, ”en brud med ballar av stål”. Till och med TV3 har fattat att det mesta går att sälja med lite feminism i dag. Men då ska den vara oförarglig. Inte ens den enda tjejen med en uttalat feministisk agenda får framstå som feminist på riktigt i Paradise Hotel. Att spela upp konflikten mellan henne som normbrytare och Tarzan som företrädare för en utdaterad manlighet var tydligen alldeles för starkt kaffe för produktionen. I stället valde man den enkla vägen. Tittarna fick ytterligare en skildring av män som ”gör upp som riktiga män”.

Som om man inte sett nog av sådana vid det här laget.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.