Stäng
november 8, 2016
Sara Martinsson, skribent
Claudias Instagram svämmas över av näthat. Foto: Christine Olsson/TT

Paradise Hotel: Näthatet mot deltagarna måste få ett slut

Claudia kom tillbaka i Paradise Hotel. Det skulle hon inte ha gjort, i alla fall inte om man ska tro internet.

Hon hade så klart kunnat återvända till huset på ett snyggare sätt. Inte sticka upp rumpan i ansiktet på Bettina, eller vid Pandoras ask påstå att hennes nemesis ”tänker och skrattar som en åsna”.

Claudia var besviken från att några dagar tidigare ha blivit utspelad av motståndarpakten. Hennes beteende blev därefter. Inte bra. Men diskussionerna som följt på programmets Facebook och Claudias egen Instagram saknar ändå proportioner.

Egentligen ska man inte upprepa näthatares kommentarer. Men jag vill att du som läser ska se åtminstone några exempel på vilken typ av reaktioner Claudia har fått, för att förstå hur grov tonen är. Så varsågod. Göm barnen.

Hoppas ni alla får en fantastisk dag, för det ska jag ha😃

Ett foto publicerat av Paradise hotel 2016 🌴🍍 (@claudiamarlene)

”du ser ut som en gammling pungkulor och du har en gris näsa”

”DU ÄR EN GENOM RUTTEN MÄNNISKA MED ”EVIL SOUL” OCH DOM SOM INTE SER DER ÄR BLINDA!! RIKTIGT FUL ÄR DU BÅDE UTANPÅ OCH INUTI!!”

”Varför är du tillbaka? Din jävla efterbliven tagga långt. Bettina är 1000 gånger snyggare än dig och mognare. Hoppas du åker ut nästa vecka din jävla efterbliven.”

”Gillade dig i början men så som du beter dig nu så kan jag inte beskriva hur mycket jag hatar dig. Eran så kallade grupp gjorde exakt samma sak mot bettina men när hon kom tillbaka satt hon inte och grät och va respektlös mot dig men eftersom du är en psykopat så gör du det!”

”Lika ful e du insidan som utsidan”

Så låter alltså bara några citat från kommentarsfälten på Claudias senaste Instagram-postningar. Visst, här finns också de som försvarar henne och ber hatarna lägga av. Men som alla vet är det elakheterna som fastnar.

Allra läskigast blir tonläget hos de upprörda tittarna när vissa börjar antyda att allt Claudia nu får utstå får hon faktiskt bara räkna med:

”Du kan försöka intala dig själv att du inte förtjänar allt det här hatet, men efter det du gjorde så gör du tyvärr det.”

Skriver någon. Och sammanfattar någonstans vilken ton vi verkar vara överens om är okej att ha mot unga människor som valt att vara med i en dokusåpa.

Näthatet mot Paradise Hotel-deltagare i Sverige är snart så omfattande att det på allvar börjar likna ett samhällsproblem. Tidigare säsonger har bland andra Adrian Montin och Saga Scott vittnat om dödshot och självmordsuppmaningar.

Emelie Didriksson skrev om sina känslor kring hatet hon fick motta under förra säsongen. Claudias partner Tarzan har berättat om att folk säger att han är äcklig och vill slå ner honom på stan.

Listan kan göras hur lång som helst. Det är som om de unga människor som dragit vinstlotten att få vara med i Paradise Hotel också skrivit under ett kontrakt där de förväntas acceptera precis vilken skit som helst från omvärlden. Som om de sålt sin själ för kort berömmelse och en barturné, och därmed får ta att folk okontrollerat spottar på dem för minsta lilla grej.

Många säger att tonen i reality-tv är grov. Att program som Paradise Hotel är obehagliga att titta på för att deltagarna är så elaka och gör så sjuka saker mot varandra. Men ingenting kamerorna fångar upp i huset är ens i närheten av hur vidrig en tur till en impopulär deltagares Insta-konto kan vara.

Läs Claudias kommentarer ovan en gång till om du inte tror mig. Näthatet mot de här tjejerna och killarna måste verkligen få ett slut.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.