Stäng
oktober 18, 2016
Sara Martinsson, skribent
Jiar "Tarzan" Raza. Foto: Christine Olsson/TT

Paradise Hotel: Det är 2016 och clownerna styr världen

Det ska vara en clown hösten 2016. Alltså inte en utklädd människa. Utan en pajas som trots att han bara håller på med trams ändå lyckas få orimligt mycket makt. Som till exempel:

Eller den här:

Presidentval-debatt-9-okt-3

Eller den här:

Den siste gör möjligen minst skada i världen.

Men hans existens är inte desto mindre frustrerande för det. Han heter alltså Jiar Raza, är 21 år och kommer från Göteborg. Där har han vad det verkar på senare åren lagt mindre tid på att läsa Kafka, mer på att plugga Paradise Hotel. När han själv sedan blivit uttagen att vara med i programmet tycks han redan på förhand varit helt på det klara över vilken roll han skulle spela.

Så redan i sin presentationsfilm drar han brallorna upp mot armhålorna och kallar sig Tarzan. Lanserar sig själv som en så övertydlig pajasfigur att ingen någonsin skulle komma på idén att se honom som ett hot. Att hans intellektuella kapacitet är klart överlägsen den hos resten av hotellets gäster upplever ingen, i vart fall inte inledningsvis, som problematiskt. Tarzan är ju årets clown. Han är i Paradise Hotel för att ha roligt!

Men i själva verket är så klart hela Jiar Razas deltagande i serien resultatet av ett moget övervägande. Han spelar rollen som Tarzan för att den ger honom störst möjligheter att sluta som vinnare. Detta beräknande är i sig inget unikt. Jeppe talade till exempel efter sin vinst 2014 om hur han tittat på alla säsonger innan inspelningen började. Även de norska och danska upplagorna av dokusåpan hade han plöjt, med slutsatsen att han i princip skulle behöva vara psykopat för att ta hem spelet.

Eftersom strategin fungerade ska man väl egentligen bara applådera den som gör sin läxa och ger sig in i Paradise Hotel med en plan. Vad som skaver med Tarzan är inte att han vet vad han gör, utan att hans slutsats om vad han behöver göra synliggör en så deprimerande struktur. Den som gör en kul kille till vinnare, oavsett vad han sen säger eller gör.

När till och med en presidentkandidat kan tala öppet om att ta tjejer på fittan borde man väl inte ens orka bry sig om att killen som tramsar mest i Paradise Hotel också är den som får mest makt. Men dokusåpagenrens stereotyper limmar inte bara stenhårt med verklighetens. De är också sjukt orättvisa mot de kvinnliga deltagarna.

Kul killar i Paradise Hotel som gjort bra ifrån sig både i och efter programmet finns det gott om. Fråga bara Kristian Täljeblad om hur hans liv förändrats till det bättre. Men en tjej får absolut aldrig vara den roliga! Antingen ska hon vara ängel eller så ska hon vara bitch.

Den här säsongen verkade TV3 i och för sig faktiskt försöka skaka om lite och kasta in en tjej med uppenbar humor. Men se hur det gick. Bettina åkte ut redan första veckan. Även när produktionen försöker tycks alltså ramarna för vad som är acceptabelt och inte vara så fasta att programmet blir självreglerande. Klassens clown ska liksom vara en kille. Och om han bjuder på tillräckligt många garv kan han få hur stora friheter som helst. Fråga Tarzan.

I senaste avsnittet illustreras omfattningen av hans handlingsutrymme träffsäkert vid flera tillfällen. Som till exempel när den nya tjejen Anna kommer in, och han är den som går längst när killarna utvärderar henne. ”Hon ska äta kuk”, säger han. Och stämningen blir väl lite stel, men ändå inte så farligt. Han är ju kul! Det är omklädningsrumssnack!

När just Anna sen utmanar maktbalansen på hotellet är det till Tarzan Felicia rusar. För hon vet att det är kring honom spelet kretsar. Samtidigt skulle hon inte drömma om att ifrågasätta huruvida det är så smart att lägga så mycket makt i en enda persons händer. För Tarzan är ju Tarzan. Han är bara en clown.

En sån som vad det verkar just nu snart styr hela världen.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.