Stäng
oktober 11, 2016
Sara Martinsson, skribent
Cornelia och Hampus.

Paradise Hotel är känsloknark för den som vill både fly och förstå verkligheten

En vanlig kritik av dokusåpagenren i stort är att det som händer i programmen ”ändå inte är på riktigt”. Alla som konsumerar mycket reality vet dock att verklighet exakt hela tiden inte är poängen. Det är i stället i de där små stunderna av sanningsläckage i allt det tillrättalagda som de största kickarna finns.

Och äntligen har höstens hittills sega Paradise Hotel-säsong haft ett sånt där riktigt real ögonblick. Hela måndagens avsnitt gick i princip åt att ytterligare bearbeta det som hände redan i förra veckan. I och med den nya ordningen med bara två PH-kvällar i rad istället för tre uppstår onekligen en viss tröghet i berättandet. Egentligen borde man ha kunnat städa av den här historien ganska snabbt. Samtidigt, som sagt, har det nu till slut skett något som tydligt väcker riktiga känslor. Så som tittare vill man gärna fördjupa sig ännu mer. Riktigt rulla runt i äktheten.

Detta är alltså bakgrunden: Hampus, Cornelia, Felicia och Claudia hamnar i säng tillsammans. Vad ingen av de inblandade utom möjligen hon själv verkar ha känt till på förhand så visar det sig att Cornelia tycker sig ha ingått någon form av allians med Hampus. I den tycks rymmas ett kyskhetslöfte från hans sida. Som han själv alltså inte känner till.

Så Hampus ligger typ med Claudia. Bredvid sig i sängen har han Cornelia och Felicia. Åtminstone en av dem är inte road. Hur missnöjd fick vi veta lite om i förra veckan. Och nu vi får alltså reda på ännu mer.

Cornelia surar en hel evighetslång dag. Försöker spela cool. Säger till både Claudia och Hampus att allt är lugnt. Att hon inte är ledsen. Fast vem som helst med ögon och öron och mer än två hjärnceller fattar att det är hon visst. Hela hon är ju som en levande reklampelare för konceptet ”ett nej är inte alltid ett nej”. Om det finns någon intresseorganisation som jobbar EMOT samtyckeslagstiftningen skulle de kunna engagera Cornelia som illustrerande exempel på att kvinnors ord kan man faktiskt aldrig ta för sanning.

Man kan lätt raljera över en person som surar på det här trotsiga sättet. Det finns något parodiskt över någon som är sådär tjurigt stolt. Som inte bara säger sanningen: att hon är ledsen och ville att Hampus skulle ligga med henne, inte Claudia. Men samtidigt så vet ju också alla som någon gång blivit riktigt sårad av någon man litar på hur det känns. Och hur svårt och pinsamt det kan vara att behöva erkänna hur ont det gjorde för den som gjort en illa. Man måste vara modig för att säga som det är. Särskilt om man gillar en person och är rädd att den inte gillar en tillbaka, i alla fall inte på samma sätt.

Därför är ögonblicket när det till slut verkligen brister för Cornelia dokusåpa när den är som allra bäst. Efter att ha försökt hålla masken en hel dag kan hon nämligen till slut inte låta bli att konfrontera Hampus.
– Hur tror du att jag känner när min bästa vän och den jag tycker om håller på i samma säng som mig själv? säger hon med gråten i halsen.

I synken som följer rinner tårarna nerför hennes kinder. Och bara den med ett hjärta av sten kan låta bli att känna sympati för henne där och då. Även om hon aldrig sagt något till Hampus om att hon gillar honom. Även om hon aldrig pratat med sin bästis Claudia om att hon kanske inte borde ligga med hennes favoritkille mitt framför ögonen på henne. För om man bara är lite människa så fattar man att det är ju så här det funkar på riktigt. I verkligheten är inte allt svart eller vitt. I just uppkomna relationer finns sällan några skrivna kontrakt parterna emellan. Rätt ofta blir det, på riktigt, knas.

Och rätt sällan går det att i fiktion återge exakt hur komplext och irrationellt människor kan bete sig mot varandra. Just på det området är reality-tv bättre än allt annat. För när det sanna väl läcker in där, i den konstruerade, fejkade berättelsen, så blir det så fruktansvärt sant. När Cornelia bryter ihop framför kamerorna är äntligen Paradise Hotel återigen oslagbart känsloknark för alla som vill samtidigt både fly och förstå verkligheten.

Ps. Nu kan man bara som tittare hoppas att Claudias perspektiv också får lite plats. För när hon säger att Hampus och Cornelia i princip inte pratar med henne nu är det lika svårt att låta bli att ömma för henne som för hennes bästis. Särskilt som att man även fått se några av killarna snacka om hur konstigt det var av Hampus att ”välja” henne när han hade chans på att få ligga med Cornelia. Som om den lite mer färgstarka, lite mer utmanande Claudia var ett sämre val.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.