Stäng
oktober 17, 2017
Sara Martinsson, skribent
Paradise Hotel-deltagaren Haidar. Foto: Jessica Gow/TT

Paradise Hotel är en skola för killar som inte kan bete sig som folk

Han är aggressiv, hotfull och nedlåtande. Varför låter Paradise Hotel Haidar hålla på?

Många var glada att se en hel drös gamla favoriter göra comeback när paradishotellet återigen öppnade för säsongen. Höstens omgång har delvis all star-tema, där barturnékändisar som Smail, Snygg-Eric, Jeppe och Mos får möta nya förmågor. Så långt allt väl. Men varför ringde produktionen Haidar?

Haidar presenterade sig för PH-publiken i våras. Då gjorde han under seriens inledande veckor en ganska slät figur. Tills han började ligga med Andrea. Och plötsligt visade sitt rätta jag.

För den som vill ha en snabbkurs i vem Haidar är kan avsnitt 19 av säsong 7 vara en bra start. Där utspelar sig den första riktigt oroväckande scenen, i samband med att gruppen leker snurra flaskan. Eftersom det ärligt talat verkar rätt tråkigt att vara ett litet gäng på ett litet hotell under väldigt många dagar är just den här underhållningen ett regelbundet inslag på festerna. Andrea, som hela tiden varit tydlig med att hon inte tänker vara fysiskt trogen bara en person, är en av deltagarna. När hon får i uppgift att hångla med den nya killen John börjar Haidar bete sig underligt.

– Du gillar den här leken va? Det är här du får göra vad du vill? säger han med en konfrontativ ton till Andrea.

Provokationen växer till ett fullskaligt gräl.

– Jag vill inte bli ägd, jag tycker inte att det är okej, säger Andrea.

Kevin och Hani försöker tala förstånd med Haidar. Han har svårt att förstå hur Andrea kan säga att hon gillar honom, samtidigt som hon vill hångla med andra killar. I ett senare klipp skriker han henne rakt i ansiktet:

– Du vill verkligen hålla på med varenda snubbe som kommer in här. Sätter du inga fucking gränser för dig själv?

Kristina Lindquist skrev nyligen i DN om tendensen i romantiska komedier att måla upp obehagligt beteende som uttryck för djupa känslor.

”Att anlita en privatdetektiv för att kartlägga en tjej (”Den där Mary”), framställs enligt forskaren Julia Lippman inte sällan som ett tecken på ”äkta kärlek”.”,
förklarade hon.

Samma sak gäller för den mörka materian svartsjuka.

Haidars nedlåtande, kontrollerande och senare rakt ut aggressiva beteende förklaras i Paradise Hotel med att han är kär i Andrea. När han i avsnitt 23  skriker att hon är ”en fucking horjävel”, en ”fucking vidrig person” som ”kan dra åt helvete” är han inte ansvarig för sitt eget beteende. Han älskar ju den här tjejen. Hon får skylla sig själv om hon inte gör eller är som han vill.

Märkligt nog tycks vårsäsongens kassa agerande helt runnit av Haidars PH-persona.

Han är inte bara välkommen in på hotellet igen. Han blir också omedelbart populär bland tjejerna. Som tittare hinner en hoppas att han kanske faktiskt lärt sig något av att själv se på tv vilken idiot han var i våras. Men icke. Precis som sist, någonstans mellan 15 och 20 avsnitt in, förvandlas han ännu en gång till ett kontrollerande monster. Återigen är snurra flaskan den utlösande faktorn:

– Du älskar ju det här spelet! Du tjatar ju om det varje kväll! skriker han till Johanna, som han inlett någon slags relation med under de senaste dagarna.

Han blir aggressiv igen, drar ett glas i väggen och rusar iväg från resten av gruppen. Precis som senast tolkar de andra deltagarna hans beteende som att han har känslor för Johanna. Vem beter sig så som inte är kär?

Men Haidar säger ju till och med själv den här gången att han inte blivit förälskad. Han har till och med natten innan legat med Sabina. Vad ingen ser den här gången, men som Andrea så skickligt identifierade sist, är att allt för Haidar handlar om ägande. Han anser sig ha rätt till att bestämma över kvinnor han har varit intim med. Han använder sex som om det vore en affärstransaktion. När han tycker att den andra parten bryter mot den outtalade uppgörelsen dem emellan blir han hotfull, aggressiv och hatisk.

De som får betala priset för Haidars utbrott är så klart tjejerna som haft oturen att falla för honom. I två säsonger i rad nu har vi behövt se unga kvinnor försöka tala honom till rätta. Som vore dokusåpan en liten skola för killar som inte kan bete sig som folk, och som precis som på lågstadiet behöver fostras av snälla kuddflickor. Och detta låter alltså Paradise Hotel-produktionen bara hända.

Det är dags att någon vuxen tar ansvar för att få den här killen på rätt köl. Eller åtminstone bort från min tv-ruta.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.