Stäng
oktober 23, 2016
Sara Martinsson, skribent
Jackie Ferm i "Pappas flicka". Foto: SVT

”Pappas flicka” skildrar en dotters kärlek till pappan som alltid gjort henne besviken

Jackie Ferm är verkligen inte en vanlig före detta dokusåpadeltagare. Men SVT-dokumentären Pappas flicka kan ändå vara en ögonöppnare för alla som fortfarande avfärdar realitygenren och människorna i den som substanslösa.

På ExpressenTV finns en gammal intervju med Jackie Ferm. Hon är 19 år, har precis vunnit Paradise Hotel och svarar på frågor i samband med en underklädesfotografering. Året är 2009, men precis som dagens reportrar är killen som håller i micken mindre intresserad av vem dokusåpatjejen är som person, mer om att hon legat i tv. Han tycker nog att hennes svar är oväntade:

– Det här är en guldbiljett till det seriösa, säger Jackie utan att röra en min.

– Om man vill förändra och påverka i samhället så måste man göra det oseriösa för att komma åt det seriösa.

Jag tänker på det här klippet när jag ser Pappas flicka. Den är inte världens mest skickligt berättade dokumentär. Stora delar av storyn drivs framåt av svarta textplattor. Merparten av fotot är mobilskakigt, rätt ofta hör man inte vad som sägs. Så här sjaskig skulle aldrig produktionen av Paradise Hotel få vara. Tv som en gång fått stämpel som skräp måste verkligen se till att hålla nivå för att över huvud taget få existera.

Men för en dokumentär i SVT är ramarna mer tillåtande. Det här är ”det seriösa” som Jackie Ferm talade om 2009. Nu är hon där. Och även om omgivningen alltså inte gör sitt allra bästa för att lyfta henne klarar hon i vanlig ordning alldeles utmärkt av att bära hela världen själv. Filmens utgångspunkt är precis som hela hennes kändisskap att hennes farsa var Sveriges farligaste man. Men berättelsen handlar om henne.

På nära håll skildrar Pappas flicka en dotters kärlek till pappan som alltid gjort henne besviken. Hennes längtan efter att någon gång få leva tillsammans med honom i en riktig familj. Scenen där hon maniskt städar pojkvännen Olas lägenhet för att pappa ska komma ut ur fängelset och pappa är pedant är en på pricken illustration av hur en destruktiv nära relation alltid balanserar på gränsen mellan hopp och skräck. Om allt är perfekt runtomkring den farlige pappan blir han inte arg. Om minsta lilla skiter sig hotar han med att kasta ut en genom fönstret.

Precis lika osminkat som filmen visar hur Jackie gång på gång tar på sig den skyddande kvinnorollen i relation till mannen hon själv säger att hon älskar mer än allt annat skildrar den också samhällets svek. Lars-Inge Svartenbrandts barn splittrades, slussades runt i fosterhem. Jackie tog redan som liten på sig de uppgifter som hennes missbrukande mamma inte klarade av. Socialen kunde inte ge henne stöd nog. Som om det inte räckte att pappan fått fängelse, samhället straffade också hans barn.

Jackie Ferm är dotter till Sveriges kanske genom tiderna mest berömde brottsling. Hennes berättelse hade kunnat bli film och bok och Broadway-show oavsett om hon själv sett till att bli kändis eller ej. Men det spektakulära med hennes bakgrund är inte heller poängen med Pappas flicka. Löpsedlar eller ej, framför allt är den här filmen ett vittnesmål från den svenska underklassen. Så här sårig kan en relation mellan den kvinna som älskar och den man som sviker bli. Så här illa kan samhället ta hand om sina döttrar. Och så här fruktansvärt bra tvingar de ökande klyftorna unga tjejer att bli på att klara sig själva.

Jackie Ferm var självklart i allra högsta grad medveten om att hon hade den här berättelsen i sig när hon vek ut sig i Slitz. Hon visste det när hon tackade ja till att medverka i Paradise Hotel. Och återigen, hon är inte genomsnittlig. Men exakt alla andra unga människor som söker sig till lågstatusunderhållning har också historier. Många av dem kommer dessutom från delar av samhället som sällan eller aldrig hörs eller syns på andra sätt. Så för den som fortfarande har svårt att acceptera att reality-tv är en så populär genre rekommenderas en närstudie av Pappas flicka.

Kom sedan gärna tillbaka och säg igen att människorna som ställer upp i Paradise Hotel saknar innehåll.

Sök på Politism.se