Stäng
juni 5, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
En textilfabrik i textildistriktet Noida utanför Dehli, där kläder åt bland annat H&M tillverkas. Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Om H&M-skjortan får kosta fem kronor mer kan arbetaren leva på lönen

Vi har tidigare skrivit mycket om textilarbetarnas arbetsvillkor. Och deras kamp för rätten att organisera sig. Deras usla arbetsvillkor är en förutsättning för att konsumenterna ska kunna köpa billiga kläder.

Samtidigt skulle svenskarna faktiskt kunna köpa billiga kläder även om de som gör kläderna får en lön de kan leva på. Det framgår när Veckans Affärer visar en uträkning på vad kläderna skulle behöva kosta för att räcka till fabrikslöner som går att leva på (utan att H&M ens behöver röra de enorma vinster de gör). Bakom uträkningen står Sasja Belik, chef för hållbara finanser hos Nordea.

Snittpriset för en H&M-skjorta i butik i dag är 174 kronor. Om priset höjdes till 177 kronor skulle H&M kunna betala ut dubbla löner till fabriksarbetarna. Om prisen höjdes med lite mer än 5 kronor per skjorta, till 179 kronor, skulle fabriksarbetarna kunna få en levnadslön.

Hur kan vi ha ett system där det är för mycket begärt?

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.