Stäng
mars 11, 2018
Sara Martinsson, skribent
Sara. Foto: SVT

”Nu lanseras ligga som ett sätt att lära känna varandra”

I andra avsnittet av ”Gift vid första ögonkastet” provas deltagarnas förmåga att överrumplas av den omedelbara förälskelsen – och ligga lanseras som isbrytare.

Egentligen är hela konceptet ”Gift vid första ögonkastet” en motsägelse. Utgångspunkten är att experter utefter en mängd parametrar ska kunna räkna ut vem som är den perfekta partnern. Samtidigt flörtar programtiteln med en av de mest klassiska, romantiska idéerna som bryter mot allt vad matematik och logik heter. Drömmen om ”kärlek vid första ögonkastet” skänker hopp om att den grå, trista vardagen precis när som helst ska kunna förändras och få färg. Den är en illusion om att magi verkligen existerar.

I boken ”Why love hurts” undersöker sociologen Eva Illouz den här modellen, och ställer den i kontrast mot hur vårt moderna kärlekssökande har mer gemensamt med vilken ekonomisk marknad som helst än med trolleri. Hon jämför med hur Max Weber argumenterade för att den vetenskapliga utvecklingen i samhället sker på den traditionella religionens bekostnad:

”The rational attitude undermines the basis of all beliefs (except perhaps of the belief in reason). It tends also to undermine transcendence by defining action as a means–end relationship. Rationalizing belief entails an undermining of the emotional intensity of and belief in love.”

När vi accepterar att logik, statistik och experter kan hitta vår kärlek säger vi också nej till den magiska förtrollning som är förälskelse vid första ögonkastet. Vi kan inte få båda, de motsäger varandra. Samtidigt är det just den motsägelsen som ”Gift vid första ögonkastet” handlar om.

Och visst är det nästan så att en tror mer på förtrollningen än logiken när en i avsnitt två ser John för första gången möta Sara? När han säger att hon är så vacker, visst känns även allt som borde vara omöjligt möjligt? Kanske finns delar av förklaringen till att programmet har en så stark lockelse på oss som tittar i just de här ögonblicken.

När magin (som inte finns) trumfar pragmatismen (som är allt). Fiktion är en sak. Men när verkligheten visar sådant som bara finns i sagorna, då får även den som helt tappat tron på kärleken lite mer ork att fortsätta.

Precis som i premiären får vi i avsnitt två veta att John är mammas pojke. Han erkänner själv att han har beskrivit sin ömma moder för experterna, och sedan svarat ja när de frågat om hennes egenskaper är något han också söker i en partner. Vid svensexan hintar till och med en av hans kompisar om ett underliggande oidipuskomplex. Må så vara. John ser ut att vara en charmig, öppen och glad kille som är redo för kärleken. Som en av Saras vänner säger:
– Han kan laga mat, han kan rädda folk. Vad mer behöver man i livet?

(Jag kan komma på flera saker. Till exempel en man som INTE vill dansa bröllopsvals till Mumford & Sons, och som har vett nog att inse att jazzskägg inte var sexigt ens 2002.)

Om Sara visar sig vara den perfekta partnern även bortom den initiala förälskelsen vid första ögonkastet får vi väl se i kommande avsnitt. Då lär vi förhoppningsvis också få veta hur John handskades med att få veta att hans nya fru samlar på bäverkranier. Och om det nya paret tog Johns polares råd att ha sex första kvällen, mest för att bryta isen.

För att vi inte helt ska tappa fotfästet och förankringen i den logiska ideologin följs den romantiska vigseln sedan tack och lov av att Martin får chans att lägga ut texten om hur han hamnat i programmet. Där John och Sara illustrerar det magiska står han för pragmatiken. Han har bott utomlands i sju år. Nu är han tillbaka i Sverige, och anser därför att tajmingen är perfekt för att träffa fru och skaffa barn. Att han skött sig själv under nästan ett decennium och därför rimligen inte har någon större erfarenhet av vad det innebär att nötas emot en partner är illavarslande för hur matchningen kommer att sluta.

Att döma av tidigare säsonger har ju just inställningen att det verkar praktiskt att ta lite kärlek nu, att bilda familj och sådär för att alla kompisarna gjort så, varit en väldigt dålig grund för ett arrangerat äktenskap. Förhoppningsvis har Martin en djupare längtan som vi kommer få veta mer om framöver. I nästa avsnitt ska han gifta sig med Madelene, känd från fikastund med grannar i premiären. Hon har i sin tur målat om i sin lägenhet, vilket nog kommer att visa sig vara tur, eftersom hennes blivande man bor hemma hos mamma.

Låt oss hoppas Madde är redo för både kille och barn.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.