Stäng
juli 23, 2018
Sara Martinsson, skribent
Foto: Erik G Svensson/TT/Scanpix

Mobbartjejernas återkomst

Om du är tjej och har en åsikt eller ser ut på ett sätt, passa dig. Sommaren 2018 är mobbartjejernas sommar.

Alla som trodde att backlashen mot #metoo kom i form av Alexander Bards mansläger, tänk igen. Den verkliga mättnaden av handhållande och systerskap kommer inifrån. Allra tröttast på att hålla ihop är tjejerna själva. I alla fall verkar det så på internet.

Det första exemplet på vantrivseln i kulturen kom tidigare i somras, när en rad kvinnliga komiker blev attackerade i samband med debatten om Mr Cool. Mekanismerna i och bakom det drevet har gåtts igenom i detalj på många håll, till exempel här. Men kort sammanfattat var vad som hände att ett fåtal personer inspirerade att mycket större antal följare att hota och hata på dem som var offentliga med en annan åsikt.

Mest engagerade i den här frågan/drevet var kvinnorna. På många håll i kommentarstrådarna luftades teorin att vi bryr oss mer, just eftersom vi är kvinnor. Cissi Wallin skrev till exempel, som svar till Sigge Eklund som uttalat stöd för Mr Cool, att han ”kan dra åt helvete” och att han, och andra män med samma åsikter i frågan som han, har en ”osund hangup på att basha kvinnor som faktiskt försöker förbättra världen”.

Med den analysen, att kvinnorna som försvarade barnens bästa mot pedofilen kämpade för en god sak, rättfärdigades beteenden som i vanliga fall skulle klassas som mobbing. En flock med ett och samma syfte gaddade ihop sig mot enskilda individer. Metoden känns igen, inte från Elaine Eksvärds retorikkurser, utan från högstadiet.
Samma tendens, men från helt andra hållet, hörs i senaste avsnittet av podden Della Monde.

Där lanserar Moa Wallin teorin ovan, och exemplifierar med vad hon kallar för ”KTF-tjejer”. KTF står för ”konstig, tjock, ful”, och är ”det trendigaste man kan vara just nu”. Detta ska alltså vara en reaktion på den vedertagna teorin om att attraktiva kvinnor har ett högre erotiskt kapital, och därför är mer framgångsrika inte bara på relationsmarknaden utan i livet i stort.

Nu kommer KTF-tjejerna och nu vill de ha hämnd. Att de på vägen blir kallade konstiga, tjocka och fula är möjligen en rimlig försvarsstrategi. Eller, mer troligt, ett uttryck för en ny humortrend där det mest edgy en tjej kan säga är taskiga saker om andra tjejer(s utseende). Syftet och drivkraften är en annan. Men metoden är den samma som i Mr Cool-drevet: kvinnor som hatar på andra kvinnor. Kanske för att många helt enkelt ledsnat på att hela tiden förväntas vara sams.

Inte för att tjejer måste vara överens om allt. Ett av Mr Cool-kritikernas främsta och sämsta argument var tvärtom att de som inte höll med dem var dåliga feminister. Och inte för att kvinnor inte också ska tåla skämt, eller få skämta om allt. Men så som tonen har varit den här sommaren låter rätt många tjejer på internet just nu mer som mobbare på en skolgård än som vuxna människor intresserade av ett rimligt samtalsklimat.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.