Stäng
januari 11, 2018
Margret Atladottir, redaktör
Hundratals handelsanställda i nytt #MeToo-upprop. Foto: Fredrik Sandberg/TT

#MeToo-uppropen håller inte på att svalna – tvärtom

Efter en höst fylld av upprop från bransch efter bransch kanske vissa trodde att #MeToo skulle börja svalna. Men icke. I går släpptes ännu ett upprop, den här gången från handelsanställda: #obekvämarbetstid. Handelsnytt skriver:

”Kunder som tafsar på butiksanställda vid provhytten, blottare som låtsats vara kunder för att sedan visa upp sitt kön, chefer och väktare som utsätter anställda för trakasserier. I dag släpper anställda inom service och handel uppropet #obekvämarbetstid med 377 underskrifter.”

I uppropet skriver man:

Ni har alla haft med oss att göra. Vi möter varandra nästan dagligen. Vi svarar på dina frågor. Vi står i kassan och receptionen. Vi klipper ditt hår, vi packar dina varor och tipsar, stylar och tillmötesgår.
Det är vi som jobbar inom service- och handelsbranschen. Det vårt jobb att bemöta dig med respekt, ödmjukhet och förståelse.

Nu vittnar vi om ert bemötande; ni chefer, kollegor, säljare, väktare och kunder som behandlar oss med avsaknad av de egenskaper ni kräver av oss.
I likhet med många andra branscher, där kvinnor vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp, så är inte vår bransch förskonad.”

I likhet med tidigare branschupprop kräver de handelsanställda trygga arbetsplatser fria från diskriminering och sexualiserande jargong, tydligare ansvarstagande från chefer och arbetsgivare. Och en större närvaro från fackliga organisationer. Läs uppropet i sin helhet här.

Sök på Politism.se