Stäng
oktober 19, 2017
Nioosha Shams, skribent
Nioosha Shams.

#MeToo: Det är dags för en ny feministisk rörelse att resa sig

#metoo.

Vi har vetat det här så länge, det går nästan med säkerhet att säga att vi alltid har vetat att det är såhär. Att nästan – om inte exakt – alla kvinnor runtomkring oss någon gång har blivit utsatta av en man. Men ändå.

#metoo. 

Det här är inget nytt. Det här har alltid varit vår vardag. Att hitta nya strategier för att inte bryta ihop av dagliga sexuella trakasserier är en normalitet för oss. Att varna varandra, ständigt vara på vår vakt, söka upp information om varenda ny kille vi umgås med är en vardagssyssla. Men nu har det kastats ljus på det på ett nytt sätt. Nu täcks varenda millimeter på våra skärmar av berättelser om just det här. Nu är det ett slag i magen.

Och på andra sidan har vi män som kommer ut på internet. Som berättar om gånger då de ”gått över gränsen”, då de utsatt kvinnor. Vad är det de försöker uppnå med det här gensvaret annat än att bli hyllade för sin ärlighet? Hur kan vi acceptera det här sjukliga beteendet? Det här är en uppmaning till dessa män: radera era statusar, gå till polisen och ange er själva, erkänn era brott och stå för dem.

Men nu återstår frågan som vi alltid tycks ställa oss själva: vad ska vi göra nu? Vad ska vi göra för att inte tappa hoppet helt, inte låta axlarna sjunka ihop, inte låsa in oss i våra hem och lägga oss i fosterställning i våra sängar? Jo, vi ska göra det vi alltid gjort. Fortsätta.

Det handlar om att sluta vara rädd. Ingen revolution har startats genom rädsla, genom tystnad, genom förnekelse. Ingen eld har tänts i ett vakuum.

Så vakna för helvete. Se er omkring. Se så många vi är som har blivit utsatta. Se så många vi är som är arga, förbannade, rosenrasande, redo att göra vad som helst för att något ska förändras. Nu om någonsin är det dags för en ny, stark och oförlåtlig feministisk rörelse att resa sig. Nu om någonsin kan vi samla kraft hos varandra, och bryta ner det här toxiska systemet.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.