Stäng
april 22, 2018
Sara Martinsson, skribent
Foto: SVT

Lycka i ”Gift vid första ögonkastet” verkar bara handla om slumpen

I ”Gift vid första ögonkastet” är paren nu framme vid det stora beslutet. Ska de fortsätta vara gifta, eller kommer de skilja sig?

Politism har självklart sett finalen!

Tänk att du har ett bråk med din partner. Så som partnerbråk oftast är så handlar diskussionen knappast om något viktigt. Tänk till exempel att ni bråkar om vems fel det är att ni inte börjat banta än. Den ena tycker si, den andra tycker så. Ni höjer rösterna. Snart skriker ni åt varandra, du mest om att du tycker att din partner klagar på alla dina idéer, samtidigt som din partner är oförmögen att se den större bilden. Den ena pratar om er relation. Den andra, fortfarande om bantning.
Men så plötsligt mitt i bråket hör ni en röst:
– Det känns inte som att ni är på samma bana direkt.
Då är det grannen som sitter där i soffan!

Den såg du inte komma, eller hur?! Visst tog grälet en oväntad vändning? Vem har grannen på soffan så där mitt i äktenskapskrisen?

Välkommen till Martins och Madelenes relation! När jag tänker på det, när såg en sist paret ensamma tillsammans? Är inte grannen där tycks de alltid på något magiskt sätt ha sällskap av någon annan. När de väl träffas med experterna här i sista avsnittet och ska avslöja sina beslut blir vi återigen påminda om att Martin vid något tillfälle sagt att han vill lära känna Madelene på ett vänskapligt plan innan han är fysisk med henne. Antagligen var grannen med när de hade den diskussionen också. Kamerorna var det definitivt inte, vilket är synd. Just det samtalet känns som en saknad pusselbit till varför deras förhållande så snabbt gick åt helvete.

Över huvud taget finns många luckor i Madelenes och Martins äktenskap. Varför fick de till exempel inte veta mer om den enda punkten som experterna tyckte att de inte matchade på?
– Våran förhoppning hade varit att ni skulle anpassa er lite till varandra, säger psykologen Fredric Bohm, när han för första gången (i alla fall vad vi fått se) berättar för paret att de uttrycker känslor med väldigt olika angelägenhetsgrad.

Men hade de inte kunnat anpassa sig enklare om de fått reda på direkt att detta var en kritisk punkt som de behövde vara uppmärksamma på? Nu lämnar experterna bara detta äktenskap med slutsatsen att ”känslorna tog över”. Skilsmässan blir Madelenes fel, inte deras.
På tal om att lägga skulden på deltagarna: Sam har en youtube-kanal! Jajamensan, det är sant. Och där pratar Mjölbys mest älskade fenomen näst jättepotatisen om sina upplevelser av ”Gift vid första ögonkastet”.

Intressant nog berättade han redan efter avsnitt tre att han kände att experterna lade mycket av ansvaret för hans äktenskap på honom. Även vid sidan av kameran ska de pushat för att han måste öppna sig mer, vilket förvisso nog är en korrekt analys men också: var är finkänsligheten? En person som har svårt att öppna sig kommer ju garanterat sluta sig ännu mer om en tjatar på den om just att ÖPPNA SIG.

Här är hur det funkar i verkligheten med killar som Sam: säg åt dem att de absolut inte får flörta med, röra vid, hångla med eller – allra värst! – försöka ligga med en viss person. Säg åt dem att det är absolut förbjudet att få känslor, att relationen är omöjlig, att personen absolut inte är intresserad. Säg åt dem att personen är alldeles för bra för att någonsin vilja något tillbaka.
Då ska du se att de dyker upp. För så funkar de allra flesta människor som jobbat en hel del med självhat. Inget är så lockande som en annalkande katastrof. Obs, jag skriver detta inte i egenskap av expert på kärleks-tv, utan som parterapeut. (Skojar! Är inte parterapeut. Men ärligt talat, vid det här laget: visst skulle jag kunna vara?)

Säsong fyra av ”Gift vid första ögonkastet” kommer inte gå till historien som den mest färgstarka. Tidigare år har erbjudit tittarsuccéer som ”Pers Ikea-kasse” och ”#pizzagate”. Den här gången fick vi mindre drama. Men också ett par som på riktigt föll för varandra framför kamerorna.
Jag vet inte hur allt utvecklat sig för Sara och John. Den här texten skrivs innan sista avsnittet visats, och innan kvällspressens ”vad hände sen?”-artiklar. Men oavsett om förhållandet lever vidare eller inte tror jag en törs anta att deras matchning var precis vad programproducenterna behövde för att kunna betrakta årets säsong som en succé. En rimlig gissning är också att de unga älskandes bröllopsnattsknull kommer att användas som experternas främsta argument för att metoden fungerar. Just de här genierna kan verkligen para ihop folk så att det slår gnistor! Kolla, brandmannen och tjejen med plastspindeln låg redan på första träffen!

När du hör dessa påståenden i framtiden, tänk då på att dessa rutinerade och högutbildade terapeuter måhända träffade rätt på ett ställe. Men de försökte också hetsa ett gammalt mobboffer att ”slänga av sig hela skjortan” och de sket i att berätta för ett par om deras största potentiella problem.

Med facit och en hel säsong i hand känns Johns och Saras äktenskapslycka ärligt talat mest som en väldigt lycklig slump.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.