Stäng
september 9, 2016
Margret Atladottir, redaktör
Lotta Schelin - mäktig. Foto: Emil Langvad/TT

Lotta Schelin gör något extremt coolt

Du är elitidrottare – allt som har med din fysik att göra mäts noggrant. Det är prover, tester, träning och det ena med det tredje. Kroppen är ditt arbetsredskap. Men av någon anledning är menstruationer inte inräknade i allt som elitidrottare förväntas hålla rigorös koll på. Det pratas inte om det alls faktiskt. Det är märkligt. Och Lotta Schelin vill ändra på det.

”Trots ett väldigt öppet klimat inom landslaget har hon aldrig hört någon prata om mensproblem. Om någon uteblir från träning kan det heta att ‘hon har ont i magen’. Och ingen vet riktigt säkert om det är dumt att hårdträna med svår mensvärk. Ökar det skaderisken?

– Det är ju svinintressant. Men om någon får en bristning är inte den naturliga frågan att ställa: ‘Har du mens?’

Hon hör själv inte till dem med svårast problem, men ungefär varannan menstruation känner hon sig ändå tydligt påverkad i en eller två dagar.”

JA! Det är svinintressant. Det är också oerhört märkligt nedtystat i arbetslivet överlag hur mensen påverkar oss fysiskt och mentalt. Varje jäkla månad. Året runt. Alla lider inte men vissa klarar knappt av att kliva upp ur sängen.

Det är absolut dags att prata mer öppet om hur mens påverkar människor. Och DEFINITIVT inom idrottsvärlden. BRA, Lotta Schelin!

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.