Stäng
september 7, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Foto: AP Photo/Thibault Camus

Lagen som räddar liv: anorektiska modeller stoppas

Det handlar egentligen om en politik för jämställdhet och hälsa. Det var den socialistiska regeringen i Frankrike som innan sommaren drev igenom ”mannekänglagen”. Nu anpassar sig modehus som exempelvis Dior, Gucci och Yves Saint Laurent till lagen och drar därmed sitt strå till stacken i kampen mot anorexi.

Modebranschen har länge lidit av ätstörningar. Det var 2006, efter att två modeller avlidit på grund av undervikt, regler införts gällande modellers BMI. I år har några stora modehus gått längre, och förbjuder nu underviktiga modeller. För flickor gäller att ingen under 16 år och med 32 i storlek ska gå på catwalken.

Lagen kräver också att läkarintyg visas upp innan catwalken för att visa att man inte lider av ätstörningar. Bryter arbetsgivare mot lagen kan de få böta upp till 700 000 kronor och riskerar upp till sex månaders fängelse. I Paris har man gått längre och förbjuder även reklambilder som sprider anorektiska kroppsideal.

Förhoppningsvis leder det här till att ohälsosamma normer ifrågasätts ännu mer, och att det kan rädda livet på en del av alla som blir sjuka till följd av modebranschens skeva kroppsideal.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.