Stäng
mars 5, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Frances McDormand vinner en Oscar, och uppmanar alla kvinnor att ställa sig upp. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Kvinnor står upp mot männens Hollywood

Natten till måndag var det dags för Oscarsgalan. Då den senaste vågen av #meToo tog fart just i Hollywood, har feminism varit en extra viktig fråga inför nattens gala. Men strunt i kvinnorna nu. Låt oss titta lite på hur männen egentligen har det.

– Det har aldrig varit en sämre tid att vara en vit man i Hollywood, som nu.

Så säger en vit, manlig regissör till BBC. Han säger att Hollywood är så desperata efter kvinnor att de tar den kvinnliga stylisten som regissör. Men han hade inga konkreta exempel på när det faktiskt hänt.

Och titta bara på Harvey Weinstein. Trots att han fortfarande inte är fängslad efter att 80 kvinnor anmält honom för sexuella övergrepp, är han inte välkommen till Oscarsgalan. Och inte någon av hans bolags filmer är ens nominerad.

Sen kan vi titta på alla kvinnor som ställer sig upp, protesterar och uppmuntrar till förändring, revolution rentav. Vi glömmer väl inte Oprah Winfreys tal i första taget, eller Frances McDormand nu senast.

Man kan lätt tro att männens tid är förbi. Men tittar vi på statistiken säger den något helt annat. Helen Mirren berättar för BBC att när hon startade sin karriär var 99.9% av personerna män under filminspelningar. Nu är de 75%.

Bechdelheltestet: ett test som prövar om en film har minst en dialog mellan två kvinnor som inte handlar om män. Det borde vara ganska enkla krav att uppfylla, men sedan 1929 har 51 procent av filmerna som vunnit misslyckats med detta. Och den kvinnliga representationen är sämre nu än på 30-talet.


Och apropå taltid. Om vi tittar utanför filmerna och bara på galan, är statistiken tydlig. Män pratar på ordentligt under prisceremonin jämfört med kvinnorna:

Nä, än så länge är det inte så jobbigt att vara man i Hollywood. 

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.