Stäng
augusti 3, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Labourledaren i Nya Zeeland Jacinda Ardern Foto: Nick Perry / AP

Kvinnor kommer aldrig undan

Det har hänt igen. Som ett brev på posten (eller förlåt, Postnord delar ju knappt ut post längre). Jacinda Ardern som i tisdags valdes till ledare för Labour i Nya Zeeland hade knappt haft jobbet i sju timmar innan hon fick frågan om tänkte prioritera sin karriär över att skaffa barn. Hon ilskande med all rätta till rejält.

Ardern är den yngsta partiledaren för nya zeeländska Labour någonsin. Som en Emmanuel Macron i Frankrike eller en Justin Trudeau i Kanada. Men medan dessa båda män kan njuta av sin stjärnstatus och ostört krama pandor eller ta selfies reduceras en kvinnlig partiledare år 2017 fortfarande till mammarollen.

Att Emmanuel Macron inte har barn ses inte som en uppoffring. Att Justin Trudeau skulle tvingas välja mellan sina tre och sin karriär är otänkbart. Men att en 37-årig, kvinnlig premiärministerkandidat ska svara på frågan om hon tänker bilda familj är tydligen ett krav. ”Väljarna har rätt att veta om du ska ta mammaledigt” menade (den manlige) programledaren i programmet där frågan ställdes. ”Ingen kvinna ska tvingas svara på den frågan” dundrade Jacinda Ardern tillbaka.

Är det så konstigt att så få kvinnor når de högsta posterna i en värld där de inte anses vara fullt kapabla människor? Kvinnor kommer aldrig riktigt undan. Även om vi har kommit långt så är vi inte framme så länge frågan ställs.

Kolla in Jacinda Arderns avhyvling i klippet här:

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.