Stäng
november 9, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Zara-butik i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarkis/TT

Kunder hittade nödrop från fabriksarbetare i sina kläder

Den spanska klädkedjan Zara har varit i hetluften ett antal gånger genom åren, allt från alt-right-symboler på plagg (lol) till anklagelser om designplagiat har skakat kedjan. Kedjan har 2200 butiker över hela världen och är enligt Forbes värd över 11,3 miljarder dollar. I veckan hittade flera kunder meddelanden i kläder köpta hos Zara.

”Jag tillverkade den här varan du ska köpa, men jag fick inte betalt för det.”

Arbetare som tillverkat kläder åt Zara och som varit anställda av tredjepartstillverkaren Brao Tekstil har alltså lämnat flera meddelanden i kläder som sålts i Zaras butiker i Istabul. Metro skriver:

”Enligt butikens kunder i Istanbul, Turkiet, har rop på hjälp från turkiska arbetare hittats i form av handskrivna lappar i klädernas fickor. På lapparna ber man kunderna att backa upp deras kampanj för bättre arbetsvillkor och att pressa Zara att betala löner som arbetarna menar att Zara är skyldig dem.”

En talesperson från klädjätten Inditex, som Zara är en del av, bemöter det hela i The Independent och säger att man jobbar med att skapa en ”fond” för de berörda arbetarna.

”– Denna fond skulle täcka obetalda löner, uppsägningar, oanvända semesterdagar och avgångsvederlag för arbetstagare som anställdes när fabriken plötsligt lades ner i juli 2016. Vi är fast beslutna att hitta en snabb lösning för alla som påverkas, säger talespersonen.”

Sök på Politism.se