Stäng
september 1, 2015
Alexandra Sundqvist, medarbetare
Foto: Pontus Lundahl/TT

Korvfest, mjölkbråk och tomatkross – En sammanfattning av festivalsommaren

Popaganda avslutade festivalsommaren, på Eriksdalsbadet i Stockholm, i helgen.

Och även om den gigantiska, svarta badankan som vakade över festivalområdet – nedsänkt i barnpoolen, säkerligen var allt annat än ekologisk så ruvade den på både ett miljömanifest och en jämställdhetsplan (42 procent kvinnodominerade akter, blev facit). Att positionera sig som ”medveten” har i dag blivit närmast kutym, åtminstone vid sidan av mittfåran. Det är bra. Personligen känner jag dock att bob hunds konsumtionskritik var långt mycket vassare, och, tja, mer inspirerande, än Popagandas miljöarbete. Förhoppningsvis tar festivalen sin miljömedvetenhet lite längre nästa år – skippar köttet, kräver att all mat (och dryck!) är ekologisk, minimerar plasten… Låt bråkiga, mjölkvägrande storebror Way out West visa vägen!

Apropå kött, hur var det med sommarens ”korvfest”?

”Jag hoppas verkligen att festivalen har något genustänk. Personligen tycker jag att det är mycket roligare att kolla på någon brud, än killar som alltid är överrepresenterade” – sa Zara Larsson när hon kommenterade Bråvallafestivalens line up, i början av sommaren (78 procent mansdominerade akter, enligt Jämställd festival). För det fick hon skit. Mycket skit. Men också en hel del pepp – av så väl Gudrun Schyman, Stefan Löfven som Dennis Lyxzén. Rocknestorn tillägnade också Zara Larsson låten ”New Noise” när Refused spelade på Bråvalla. Detta föranleddes av det famösa ”korvfest-citatet”: ”Rockfestivaler är fantastiska – men om vi inte tänker på det [genus] så kommer vi fortsätta med jävla korvfester. Bara män som gör saker för män och det är så hopplöst jävla tråkigt”.

Bråvalla var inte nära en jämställd line-up i år. Det var inte heller Emmaboda, Sweden Rock eller Getaway Rock.

… och sen kom tomaterna flygande.

När Zara Larsson framträdde på Malmöfestivalen kastade en snubbe upp tomater på scenen. Men häcklaren fick svar på tal; ”Han har tagit sin tid, han har köpt tomater. Han har kommit hit, han har ställt sig i publiken. Det är lite fint ändå” sa hon.
En underbar diss! Som sätter fingret på detta med, att man ska aldrig ge hatarna vad de vill ha. Eller sänka sig till deras tramsiga nivå.

Mjölk i fickpluntan?

Way Out West har, i flera år, gått i täten för den gröna musikfestivalen – någonting som också uppmärksammats internationellt. Först försvann köttet, till populisternas förtret.
I år portades komjölken delvis, till förmån för havredryck i kaffet när Oatly gick in som sponsor. Någonting som fick mjölkjätten Arla på fötterna i en riktad kampanj. ”Förbjuden mjölk smakar bäst. Ha så kul på festivalen”, hälsade mjölkjätten – till en bild på en person som fyller en fickplunta. Även helgens kaffefestival på Södra teatern i Stockholm skippade komjölken.Apropå detta konstaterar Oatly: ”Om alla svenskar gjorde likadant skulle utsläppen av växthusgaser minska med 185 000 ton. Det motsvarar 328 286 flygresor till Thailand. Varje år konsumerar vi nämligen drygt 808 miljoner liter mjölk och hela 27 procent av den hamnar i kaffet.”

En A-märkning för festivalerna?

Bland de som bokade jämställt, eller var nära att presentera ett jämställt program, återfinns bland andra Musikens Makt, Popaganda, Stockholm Music and Arts, The Island Festival, Norbergfestival och Urkult.
Kanske kunde musikfestivalerna få en egen märkning, motsvarande filmens A-märkning? En liten stämpel som säger ”här har vi en jämlik festival”.
Det skulle vara ”lite fint ändå”, för att parafrasera Zara Larsson.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.