Stäng
augusti 8, 2018
Sara Martinsson, skribent
Filmen om Gudrun Schyman har premiär 10 augusti. Foto: Adam Wrafter / SvD / TT

Konsten att vara Gudrun

Lagom till valet kommer en ny film om Sveriges hårdast arbetande politiker. ”Gudrun – konsten att vara människa” visar en individ med till synes oändlig kapacitet.

I jämförelse med hur mycket som sägs om män, berättas fortfarande ganska lite om kvinnor. Ska något sägas om oss får vi oftast säga det själva. I musik, i böcker, i filmer om vår ”kvinnliga erfarenhet”.

När någon faktiskt berättar om en kvinna är kvinnan själv ofta död. Fatima Bremmer har precis hyllats för sitt Sommar i P1 om Ester Blenda Nordström. Historien om Whitney Houstons liv går just nu på bio. Och snart kommer en ny film om Astrid Lindgren. Kvinnor värdesätts, liksom konstnärer, ofta fullt ut först när vi inte längre finns.

Just därför är ”Gudrun – konsten att vara människa” redan i grunden en ovanlig berättelse. Men så handlar den också om en ovanlig kvinna. Man brukar slarvigt säga att i Sverige har vi två förnamnskändisar: Carola och Zlatan. Men visst är väl ändå ”Gudrun”, Gudrun Schyman, en tredje? ALLA vet vem hon är!

Hennes livsresa från arbetarhemmet i Stockholm, via socialhögskolan, via fredsrörelsen till politiken är också känd. Hennes alkoholiserade far, hur hon själv ärvde sjukdomen, de smärtsamma TV-intervjuerna, skattebrottet som fick henne att avgå från partiledarposten, allt detta är också genomtröskat, in-och-ut-vridet vid det här laget. För Guds skull, Gudrun Schyman har till och med fött barn på film. Vad finns att säga om henne som inte alla redan vet?

Inte så mycket, visar den nya filmen vid ett ytligt betraktande. Vi får följa Gudrun i en serie ej kronologiskt ordnade klipp, som börjar med valrörelsen 2014. Kameran reser med henne till homeparties och torgmöten, håller henne sällskap vart hon än går, från Skånelängan på Österlen till de glasinfattade korridorerna i Bryssel

Däremellan visas glimtar från hennes förflutna. TV-intervjuer, valtal, den så vid det här laget mytologiserade förslossningsfilmen. Bilden som tecknas är den av en kvinna hela tiden i rörelse. En kvinna vars driv och energi placerat henne i en frontlinje som hela tiden tycks kräva just henne på en väldig massa ”ja” och ”jaha”.

Genom berättelsen om Gudrun tecknas i filmen nämligen också berättelsen om Fi. Vi får se en mängd ansikten flimra förbi, människor i grupper som utgör basen för en feministisk rörelse som för fyra år sedan såg ut att ha god möjlighet att förändra det partipolitiska landskapet i Sverige. Att se dem på valvakan fira resultatet i EU-valet 2014 är nästan som att kika in i en annan värld. Så mycket har hänt sedan dess. Och så lite.

Rörelsens offentliga beroende av Gudrun har trots en mandatperiod av representation i flera tunga kommunhus inte brutits. Tvärtom har andra framskjutna namn i partiet tvingats lämna. De själva ser att de är många som brinner för budskapet. Men få utanför Fi ser någon annan än Gudrun.

Så hon säger ”ja”, och tar möten över hela Europa. Sitter ner i Köpenhamn med en minimal grupp feminister som vill starta parti, för att så börjar förändring. Hon sover inte. Har ont i kroppen. Men klagar absolut aldrig.

När hon opererar höften trotsar hon doktorns rekommendationer och fortsätter hålla sina möten ändå. Som svar på den utslitna journalistfrågan (jag har ställt den själv) om hur hon orkar, säger hon bara: ”jag förhåller mig till världsläget”. Att hon har bestämt sig för att den förändring hon vill ha ska ske under hennes livstid.

Och det är också att få se just den till synes oändliga kapaciteten hon bär som är den verkliga behållningen av filmen om Gudrun. Berättelsen erbjuder som sådan väldigt lite nytt. Men det är inspirerande att se en person som aldrig tycks kunna slå emot sitt eget tak. En person som, oavsett betraktarens politisk hållning, förtjänar att skildras och hyllas medan hon fortfarande lever, som den människa hon är. Inte bara efter döden, som en kvinna.

”Gudrun – konsten att vara människa” av Hampus Linder har premiär 10 augusti.

Sök på Politism.se

Pitchar

Skapa pitch
  1. Inga pitchar ännu.